Uuring: partneriga tülitsemine võib pikendada eluiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naise tervisele tuleb kasuks, kui suhtluspartneri ebameeldivale käitumisele järgneb vabandus.
Naise tervisele tuleb kasuks, kui suhtluspartneri ebameeldivale käitumisele järgneb vabandus. Foto: blogspot.com.

USA Michigani ülikooli psühholoogiakateedri poolt läbi viidud uuring näitas, et partneri, elukaaslase või abikaasaga tülitsemine on tervisele kasulik ja võib isegi eluiga pikendada.

Psühholoogid uurisid 17 aasta jooksul 192 paari suhtlemis- ja käitumisharjumusi, vahendab Reuters.

Teadlaste sõnul sai paarid jagada nelja rühma: esimesse kuulujate puhul näitasid mõlemad partnerid välja oma viha ja ärrituvust, teise rühma partneritest mitte kumbki ei näidanud oma ärrituvust, järgmises näitasid ainult naised oma viha ja neljandas kategoorias ainult mehed.

Uuring näitas, et viha ja ärrituvust endas hoidvad partneritel oli halvem tervis ja nad surid nooremalt kui need, kes oma viha välja näitasid.

«Oma viha, frustratsiooni ja ärrituvuse näitamine partnerile ja probleemist rääkimine on tervisele kasulik. Kui seda ei tehta, siis mõjub see halvasti,» lausus uuringu juht Ernest Harburg.

Ta lisas, et uuringus osalenud 26 paarist, kus mõlemad partnerid surusid oma vihaemotsioone alla, oli 13 surmajuhtumit. Järelejäänud 166 paari puhul märgiti surmajuhtumeid 41 korral.

«Kui inimesed hakkavad koos elama, siis pole nad selleks psühholoogiliselt ette valmistunud. Kui neil on konfliktidega hästi toimetulevad vanemad, on nad võib-olla nende käitumismallid omaks võtnud. Kuid suuremal osal paaridest siiski pole kindlaid strateegiaid, kuidas konfliktidega toime tulla,» selgitas Harburg.

Uurijate arvates suruvad paljud inimesed konflikti tekkides vihatunde alla ja jätavad endasse.

«Viha allasurumine ja endas hoidmine võib viia mitmesuguste raskete ja isegi surmaga lõppevate kehaliste haiguste tekkimiseni. Tervisele tuleb emotsioonide, ka viha väljendamine ja endast välja laskmine kasuks. Probleeme ei tasuks endasse jätta, vaid need ära lahendada,» lausus Harburg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles