Richard III matmispaik võib olla parkla all?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard III
Richard III Foto: Wikipedia.org

Briti arheoloogide sõnul võib kuulus Inglise kuningas  Richard III olla maetud Leicesteris asuva parkla alale.

Ajaloodokumentides seisab, et kuningas Richard III maeti Leicesteris asunud frantsiskaanlaste kloostri kiriku altari alla, kirjutab The Telegraph.

Richard III hukkus 1485. aastal Bosworthi lahingus, kus tema ja ta armee vastaseks oli Henry Tudor oma armeega.

Hiljem valitsenud kuningas Henry VIII, kes lõi anglikaani kiriku, lasi katoliku kloostrid hävitada, teiste hulgas ka Leicesteris asunud kloostri. Selle tõttu ei teatagi täpselt, kuhu Richard III võib olla maetud.

Arheoloogid uurisid kuninga matmispaiga kindlaks tegemiseks ajaloolisi kaarte ning jõudsid järeldusele, et ta matmispaik võib olla Leicesteri linnanõukogu sotsiaalosakonna autoparkla all.

Leicesteri ülikooli kinnitusel on tegemist esimese katsega leida legendaarse kuninga matmispaik.

Richard III kujutatakse tavaliselt küüraka türannina. Enamik ajaloolasi on veendunud, et kuningast kujunes selline pilt näitekirjanik William Shakespeare`i näidendi mõjul.

Ainsad maalid, millel kuningat on kujutatud küürakana, pärinevad tema surma järgsest ajast. Ta halb reputatsioon olevat aga ta vastaste Tudorite eduka propaganda tulemus.

Ajaloolaste ja arheoloogide sõnul soovivad nad teada saada, kas Richard III kohta käivates juttudes on tõde.

Parklas alustatakse väljakaevamistega homme. Loodetakse leida kunagise kloostrikiriku jäänused ning ka altar, mille alla Richard III matta võidi.

Richard III (2. oktoober 1452 – 22. august 1485) oli Inglismaa kuningas vaid kaks aastat alates 1483. aastast kuni oma surmani Bosworthi lahingus 1485. aastal.

Ta kuulus Plantageneti dünastiasse, olles selle viimane liige. Ta sai Rooside sõjas Tudori dünastialt lüüa. Osade ajaloolaste arvates lõppes koos Richard III surmaga Inglismaal keskaeg.

Tema järgi sai troonile Henry VII, kes oli esimene Tudori soost kuningas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles