Vingumine ja hädaldamine hävitab närvirakke

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vingumine ja hädaldamine hävitab närvirakke
Vingumine ja hädaldamine hävitab närvirakke Foto: SCANPIX

Kas sulle ei meeldi, kui inimesed su kõrval vinguvad ja hädaldavad?

Neurokirurgide sõnul tasuks pidevatest hädaldajatest kaugele hoida, edastab iltalehti.fi.

Asjatundjad selgitasid, et kui inimene kuuleb 30 minutit järjest kaaslase negatiivset sõnumit, tekib ta ajus pingeseisund.

Aju uuringud paljastasid, et negatiivsuse tulv hävitab hipokampuse närvirakke. Hädaldamine kahjustab aju seda osa, mis mängib loomingulisuses ja probleemidele lahenduse leidmisel tähtsat rolli.

«Vingumise kuulmine tekitab pinge ning normaalne ajutöö häirub,» selgitas aju-uurija Trevor Blake.

Blake lisas, et hädaldamisele aega kulutavad inimesed tavaliselt ei hakka probleemidele lahendusi otsima, vaid püüavad tõmmata kaaslasi oma hädaldamist kuulama ja kaasa tundma.

«Kui kuulata näiteks kuue inimese üheaegselt vingumist, võib vist tõesti normaalse oleku ja tasakaalu kaotada. Kaaslaste negatiivsed sõnumid kahjustavad neid passiivselt kuulajate aju,» sõna Blake.

Uurija soovitab vingujatest ja hädaldajatest eemale hoida. Kui see ei õnnestu, siis sekkuda ja püüda delikaatselt jutt juhtida sellele, et alati on olemas lahendus.

Kui aga ka seda teha ei saa ja hädaldamine jätkub, siis tasuks end välja lülitada ning kujutada end mõnes teises paigas.

Blake rõhutas, et tuleb vahet teha mõttetul hädaldamisel ja vingumisel ning asjakohastele kitsaskohtadele tähelepanu suunamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles