Arheoloogid: Kleopatra lasi oma noorema õe mõrvata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
19. sajandi kunstiteos, millel on kujutatud Kleopatrat ja Markus Antoniust
19. sajandi kunstiteos, millel on kujutatud Kleopatrat ja Markus Antoniust Foto: SCANPIX

Austria arheoloogide sõnul tegid nad kindlaks Egiptuse valitsejanna Kleopatra noorema õe, printsess Arsinoe jäänused.

Jäänuste uurimine näitas, et naine mõrvati, kirjutab Daily Mail.

«Rohkem kui 2000 aastat tagasi mõrvatud Arsinoe on esimene Ptolemaioste suguvõsast, kelle jäänused on kindlaks tehtud. Naine mõrvati Kleopatra käsul,» sõnasid arheoloogid.

Teadlased lisasid, et varasema arvamuse kohaselt olid Ptolemaiosed Kreeka päritolu, kuid nüüdne uuring näitas, et neis voolas ka Aafrika verd.

Printsess Arsinoe jäänused leiti Türgis Efesoses tehtud väljakaevamistel.

«On mõningad ülestähendused selle kohta, et Kleopatra andis oma armukesele Markus Antoniusele käsu ta õde kõrvaldada,» sõnas Austria arheoloog Hilke Thür.

Thüri kinnitusel uuriti Efesosest leitud inimjäänuseid tänapäeva tipptehnoloogia ja kriminaaluurijate vahendite abil.

«Tegime jäänuste põhjal ka Arsinoe koljurekonstruktsiooni, mis näitab, et temas voolas ka Aafrika verd. See avastus annab Kleopatra perekonna ning tema ja õe kohta täiesti uue pildi,» selgitas Thür.

Viini meditsiiniülikooli teadlane Fabian Kanz esitleb Kleopatra õe kohta tehtud avastust 31. märtsil USAs Chicagos toimuval antropoloogide konverentsil.

Kleopatra VII ( 69 – 30 eKr) oli Egiptuse kuninganna 51 – 30 eKr, Ptolemaios XII tütar. Võideldes võimu pärast Ptolemaios XIII, sai Rooma valitseja Caesari toetusel  tegelikuks ainuvalitsejaks (47 eKr). Aastast 41 eKr oli Rooma väejuhi Markus Antoniuse armastatu ja liitlane, nad abiellusid 37 eKr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles