Mart Raudsaar «Omakohtust»: Savisaare ainus võimalus olnuks rahulikult edasi sõita

Rivo Veski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Pm

Eile õhtul TV3 eetrisse esimest korda jooksnud otsesaade «Omakohus» tõi vaatajateni videoklipi öisest Tallinnast, kus linnapea Edgar Savisaar sõidutas tundmatut näitsikut ning mille fikseerinud TV3 reporteri fotosilm ei jäänud märkamatuks ka meerile endale.

Saate eetrisse tulekut ja saates näidatud videoklippi kommenteeris Eesti Ajalehtede Liidu tegevjuht ja meediaõppejõud Mart Raudsaar.

Mida arvate saate «Omakohus» formaadist?

Omakohus on segu erinevatest žanritest, mis on aga olemuselt meelelahutus, ehkki kasutatakse publitsistlikke elemente ning telestuudio on kujundatus sarnaseks uudistestuudioga (ma ei pea siin silmas TV3 uudistestuudiot, vaid uudistestuudiot kui sellist, mida me televaatajatena kohe ära tunneme). Ilmselt on eesmärk anda saatele juurde kaalukust ja tõsiseltvõetavust, mille aga nullis saatejuhtide kehakeel ja kommentaarid. Tegemist on puhta meelelahutusega ning petta saab see vaataja, kes loodab saatelt mingite probleemide lahendamist või enda hääle kuuldavakssaamist (kokku pääsesid eetrisse vaid mõned helistajad).

Mis võib olla saate eesmärk või ülesanne?

Torkab silma, et sellel hooajal on TV3 teinud tugevat tööd saatakavaga, jõudmaks vaadatavuselt järele Kanal 2-le. Eetris on mõned head ja mõned mitte niiväga head uued saated. Omakohut võiks võrrelda soojendusbändiga enne põhiesinejaid ehk enne prime-time'i ehk kõige vaadatavamat eetriaega. Ta ei nõua suurt kaasamõtlemist, on tempokas; samas mõjus häirivalt videomaterjali pidev kordamine - aga eks püüti vähesest pigistada välja maksimumi.

Kas Savisaare privaatsust rikuti või käitus Savisaar ülesvõetud videoklipis valesti? Põhjendage oma seisukohta.

Saate parimaks osaks pean Ivo Rulli kommentaari. Avaliku elu tegelane ei evi tavainimesega võrreldavat privaatsust, eriti avalikus linnaruumis. Käitumiselt võiks ta olla eeskujuks (mis puutub liikuseeskirjade järgimisse) ning käia oma sõnade järgi. Samas pole Savisaar abielus ning tal on õigus käia kohtamas (kuigi ma ei saa väita, et ekraanil nähtu põhjal võiks väita, et Savisaar käis kohtamas). Ähvardamist võis videoklipist välja lugeda, altkäemaksu pakkumist aga mitte ning viimane teema oli ülespuhutud.

Kuidas võinuks linnapea sellises situatsioonis käituda?

Jääb arusaamatuks, milleks oli Savisaarel vaja autost välja tulla ning anda saateks materjali. Kõige mõistlikum oleks olnud autoga edasi sõita ning fotograafi ignoreerida. Autost korduvalt väljudes asus linnapea positsiooni, kus tal põhimõtteliselt polnud häid tegevuskäike ning temast jäi kempleja mulje. Siinjuures ma ei nõustu saatejuhtidega väitega, et saade oleks ära jäänud, kui linnapea oleks seda palunud. Ühesõnaga, Savisaare ainus võimalus selles situatsioonis oleks olnud rahulikult edasi sõita.

Kuidas tulid toime saate juhtimisega Kirsti Timmer ja Alari Kivisaar?

Saate jooksul esines mitmeid tehnilisi probleeme: helistajad ei jõudnud eetrisse ning saatejuhid vaatasid valedesse kaameratesse. Stuudio mõjus tühjana vaatamata kirevale disainile. Kuna tegemist oli aga otsesaatega, suutsid saatejuhid suhteliselt hästi hakkama saada olukorras, kus väga palju planeeritust läks nässu. Mind häiris saatejuhtide ülevoolav joviaalsus ning püüd n-ö igal juhul kildu rebida, ent see on isikliku maitse küsimus. Lõpliku kohtuotsuse võib anda kuu aja jooksul, kui formaat on paikaloksunud ning on selgunud, kas jätkub teemasid igaks äripäevaks või käib saade väga kiiresti alla, mis võib sellise tootmismahu juures juhtuda.

Kas saatejuhid olid oma seisukohtadega kuidagi hääletavat telepublikut kallutavad?

Mõned kommentaarid tundusid mulle lihtsalt lamedatena, ent mingit häirivat telepubliku kallutamist ma ei täheldanud. Samas, mida näitab enam kui 4000 inimese saatesse helistamine (kellest igaüks maksis 65 eurosenti)? Sarnaselt teiste telegallupitega ei tea me, kes on hääletajad, küll aga võime kindlalt väita, et tulemus ei ole sotsioloogiliselt representatiivne ning seega oli saatejuhtide võrdlus rahva arvamuse kui kõrgeima võimu kandjaga täiesti kohatu. Saade võib olla mõnele helistajale enda väljaelamiskohaks, kuid lõppude-lõpuks on tegemist pelga meelelahutusega ja nõnda tuleb saadet ka võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles