Naeratamine aitab paremini pinget taluda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naeratamine aitab paremini pinget taluda
Naeratamine aitab paremini pinget taluda Foto: SCANPIX

Vana laulusalm ütleb, et naeratus toob suudluse, kuid nüüd tõendasid psühholoogid, et naeratusest on kasu tööelus mitte vaid kolleegidega heade suhete hoidmisel.

Uurijate sõnul aitab naeratamine ja naermine stressi tekitavate tööülesannete täitmisel pinget paremini taluda, edastab väljaanne Psychological Science.

Pärast tööd naeratamine aga aitab stressitaset alandada ning taastuda.

Teadlased tegid katse 169 vabatahtliku katsealusega, kes hoidsid huulte vahel söögipulki ajal, mil nad pidid täitma stressirikkaid ülesandeid. Osa katsealuseid said korralduse hoida ilme tõsine, osa pidid kunstlikult ja pinnapealselt ning osa südamest naeratama.

Kui uurijad mõõtsid katsealuste stressitaset ja vererõhku, siis tulemused näitasid, et võltsnaeratusega katsealuste stressitase oli madalam kui neil, kellel oli tõsine ja neutraalne ilme.

Uurijate sõnul ei olnud peaaegu üldse stressi märke neil katsealustel, kes naeratasid südamest.

«Seega, kui tekib stressirohke olukord või täita tuleb rasket ülesannet, tasub kasvõi vägisi naeratada. Veelgi kasulikum, kui naeratus on ehtne,» sõnasid psühholoogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles