Meeste suurte rindade põhjuseks on ülekaalulisus, haigused ja alkohol

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste suurte rindade põhjuseks on ülekaalulisus, haigused ja alkohol
Meeste suurte rindade põhjuseks on ülekaalulisus, haigused ja alkohol Foto: Wikipedia.org

Meeste rindade suurenemist ehk günekomastiat on hakanud aina enam esinema.

Arstide sõnul võib meestel rindade suurenemist põhjustada mitmed erinevad asjad, millest osa on elustiiliga ja osa haigustega seotud, kirjutab iltalehti.fi.

Rindade suurenemisega seostatakse eelkõige hormonaalseid muutusi. Imikutel võivad rinnad suureneda emalt pärit naishormoonide tõttu.

14 – 20-aastastel noormeestel võivad võivad järsud hormonaalsed muutused tekitada rinnasuurenemise.

Eakatel meestel tekivad suured rinnad tavaliselt sellest, et organism toodab vähem meeshormooni ehk testosterooni.

Erinevad testosterooni tootmist vähendavad ja östrogeeni tootmist raskendavad haigused võivad panna meestel rinnad kasvama. Nendeks haigusteks on näiteks kaasasündinud hormonaalsed häired, munandivähk ja maksatsirroos.

Rinnad võivad kasvama hakata ka siis, kui tarvitatakse väga palju alkoholi, ollakse väga ülekaaluline, tarvitatakse anaboolseid steroide või muid hormonaalseid tooteid.

Mitmed ravimid, kaasa arvatud naishormooni östrogeeni sisaldavad ravimid, võivad meestele suuri rindu tekitada.

Kui suureneb vaid üks rind, siis ei pruugi põhjuseks olla hormonaalse taseme häire. Rinnasuurenemise taga võib olla näiteks vähkkasvaja.

Arstid eristavad hormoonitaseme häirest ja liigsest kehakaalust tingitud günekomastiat. Suure kehakaalu puhul  lisandub rindadele rasvkude. Hormonaalse häire puhul aga on näärmete suurenemine.

Röntgenpilt tavaliselt paljastab, mis suurenemise põhjuseks olla võib.

Tavaliselt suurenevad mõlemad rinnad. See leiab aset kuude ning aastatega. Kui rindade suurenemise põhjuseks on testosterooni vähesus või liigne östrogeen, siis on mehel ka seksuaalhäireid.

Kui rindade kasv ei ole allunud ravimitele, siis langetatakse otsus kirurgilise sekkumise kasuks.

Günekomastia on ühe- või mõlemapoolne rinna suurenemine mehel. Günekomastia taandub enamikul juhtudel iseeneslikult. Seda haigust ei ole võimalik ennetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles