Gröönimaa lähedalt leiti polaaruurija Scotti laeva vrakk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SS Terra Nova
SS Terra Nova Foto: Wikipedia.org

Briti polaaruurija, kapten Robert Falcon Scotti laeva SS Terra Nova vrakk leiti 70 aastat pärast selle uppumist Gröönimaa juurest.

Sellel alusega sõitis Scott 100 aastat tagasi katastroofiga lõppenud ekspeditsioonile Antarktikasse, edastab The Telegraph.

Scott ja ta viis kaaslast jõudsid lõunapoolusele 17. jaanuaril 1912. Nad leidsid, et Norra maadeuurija Roald Amundsen oli sinna enne neid jõudnud. Tagasiteel hukkusid Scott ja ta kaaslased väsimuse, nälja ja külma tõttu.

Mereuuringute firma Schmidt Ocean Institute leidis Šotimaal Dundees 1884. aastal ehitatud SS Terra Nova juhuslikult, kui katsetati nende aluse uut aparatuuri.

Jäisest veest leitud laev üllatas uurijaid.

Kapten Scott ja ta meeskond alustasid teekonda lõunapoolusele 1911. aasta novembris ja jõudsid sinna 1912. aasta jaanuaris. Tagasiteel hukkus kogu grupp.

SS Terra Nova ostis hiljem firma Bowing Brothers ning 1913. aastal saadeti see Newfoundlandi juurde hülgeid püüdma.

Esimese maailmasõja ajal kasutati laeva rannalähedaseks kaubaveoks. 1942. aastal aga hakati sellega vedama liitlasvägedele vajalikku moona Gröönimaa sõjaväebaasi.

13. septembril 1943. aastal sai laev jää tõttu kannatada.

USA rannavalve päästis 24 meeskonnaliiget ning laev uputati Edela-Gröönimaa juures.

See alus oli seal kuni nüüdseni, mil ookeaniinstituut katsetas seal oma lipulaeva R/V Falkor uusi kajaloode. Leiti suur kolmemastiline puitlaeva vrakk.

Leitud laeva pikkus saadi teada ning see sobis SS Terra Nova omaga, mis oli 57 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles