Audru muuseumis näeb Osvald Saulepi loomingut

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audru muuseumi juhataja Helgi Roots ulatab näituse avamisel lilled elurõõmsale kunstnikule Osvald Saulepile, kelle maalid kuuks ajaks samas vaadata jäävad.
Audru muuseumi juhataja Helgi Roots ulatab näituse avamisel lilled elurõõmsale kunstnikule Osvald Saulepile, kelle maalid kuuks ajaks samas vaadata jäävad. Foto: Urmas Luik

Audru muuseumis on üleval pärnulase Osvald Saulepi looming, õlimaalide valik annab ülevaate kunstniku viimase paarikümne aasta loometööst.


Suuremõõtmelisi maale on väljas 30, nende hulgas kunstniku autoportree 1984. aastast ning viis aktimaali. Enim näib kunstnikku köitnud maastik, olgu siis koduküla jõgi, Kaisma järv, Norra maastik või Vaasa mererand.



Audru muuseumi juhataja Helgi Roots mainis näituse avamisel, et võidupühaks saavad jätkuna üles Saulepi maalitud kuulsate väejuhtide portreed.



“Su käsi on kogu aeg avatud pintsli järele,” võttis kuuldu-nähtu kokku Audru vallavolikogu hariduskomisjoni aseesimees Inda Orissaar, ulatades 1964. aastal Tartu kunstikooli lõpetanud autorile lilled.



Korjusepäeva õhtupäikesest valgustatud muuseumituppa kogunenud kuulsid, et keerulise eluteega kunstniku joonistamishuvi pärineb tema vanaisalt, kes lapselapsele tahvlil metsloomi ette joonistas ja järele teha käskis.



Kui Osvaldist koolipoiss sai, laskis õpetaja tal teistele lastele loomi ette joonistada.



Pöördelised ajad viisid Saulepi joonistamisest kaugele: lahingutesse Sinimägedes, järgnes metsavenna elu Saaliste grupi sidemehena, arreteerimine 1949. aasta juulis, ränk sisetutvus Gulagi arhipelaagiga.



“Mulle meeldib maalida, tahan teha, leian rahuldust maalimises,” kinnitas Osvald Saulep, kes isikunäitustega on esinenud kodu- ja välismaal ning leiab loometöö kõrvalt aega laulda Eesti sõjameeste ühenduse meeskooris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles