Anu Raud pärjati aasta tekstiilikunstnikuks

Tiina Sarv
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti tekstiilikunstnike koorekiht kogunes Tallinna, et anda auhinnad läinud aasta silmapaistvatele tegijatele.
Eesti tekstiilikunstnike koorekiht kogunes Tallinna, et anda auhinnad läinud aasta silmapaistvatele tegijatele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Neljapäeval kogunes Eesti tekstiilikunstnike koorekiht Tallinna vanalinna Lühikese Jala galeriisse, et anda auhinnad läinud aasta silmapaistvatele tegijatele.


Aasta tekstiilikunstniku peapreemia pälvis Anu Raud elutöö mõõtu vaibaga «Kogujad», mis valmis Eesti Rahva Muuseumi 100. aastapäevaks. Üllatavad olid tema nöörtehnikas humoorikad vaibad.

Tseremoonia peeti kahes kohas, sest ühte ei mahtunud kõik tööd ära. Nii olid Anu Raua väiksemad vaibad väljas hoopis galeriis Hop. Seal saab näha ka aasta nooreks tekstiilikunstnikuks valitud Kirill

Safanovi patju ja teisigi dekoratiivseid peaaluseid — juba tuntud looja Lylian Meistri tibatillukesi patju, mis kandsid pealkirja «1001». Kunstikadeemia disainiteaduskonna dekaan Lylian Meister sai nende eest eripreemia ja nimega sobiva tiitli aasta meister.

Anu Raua suur vaip «Kogujad» ja aasta tekstiiliteose tiitli võitnud Keret Altpere töö «Estonie-France» on väljas Lühikese Jala galeriis. See on suur sündmus, et Eesti Rahva Muuseum vaiba natukeseks ajaks Tallinna loovutas.

Anu Raud kõneles Mulgi kuuelt inspiratsiooni saanud nöörtehnikas vaipu tutvustades, et neil olevad kujundid on enamasti pärit Heimtalist: veelinnud järve peal, lüpsikari, suusakepi peale aita riputatud verivorstid ja julmalt maha saetud seenemets.

«Lylian Meister on teinud Räpina kooli lõputööna suurepärase Heimtali mõisa rohtaia taastamise plaani. Nüüd on kogu meie jõud, mõte ja mõistus suunatud sellele, kuidas plaan teoks teha,» andis Anu Raud pealinlastele teada veel ühest toredast ettevõtmisest.

Lylian Meister tõi esile, et võitjate hulgas on kolm põlvkonda Eesti kunstnikke. «Mina olen olnud Anu õpilane ja Kirill on olnud minu rahvakunstiõpilane. Töödki esindavad kolme põlvkonda: materjal läheb naturaalsest digitaalseks.»

Parimad
Tekstiilikunstnikud jagasid tunnustust.
• Aasta tekstiilikunstnikuks valiti Anu Raud.
• Aasta noor tekstiilikunstnik on Kirill Safonov.
• Aasta meistri tiitli sai Lylian Meister.

Allikas: tekstiilikunstnike liit
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles