Ukraina leht: Buddha on ukraina päritolu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
14. sajandist pärit Buddha kuju.
14. sajandist pärit Buddha kuju. Foto: AFP / Scanpix

Ukraina parlamendi ajalehes ilmunud artiklis väidab kohalik õpetlane, et budismi rajaja Buddha on ukraina päritolu.

Ukraina parlamendi ajalehes Golos Ukrainõ ( tõlkes Ukraina Hääl) ilmus kohaliku õpetlase Valeri Bebiki artikkel, milles kohaselt on budismi rajaja Buddha ukraina päritolu, kirjutab Lenta.ru.

Õpetlase arvates pärines Buddha sküütide hulka kuuluvate budinõde seast, kes elasid Ukraina aladel II ja I aastatuhandel e.m.a.

«Selle rahva nimi säilis kohanimedes Kesk-Buda ( Sumõ oblast) ja Buda (Tšernigivi oblast),» kirjutab mees. Tema sõnul elavad selle rahva järeltulijad siiani neis oblastites, aga ka sellega piirnevatel Valgevene ja Venemaa aladel.

Uudisteagentuuri Novõi Region teatel pole see teadlasel mitte esimene samalaadne artikkel, mis ilmub Ukraina parlamendi ajalehes. Varem on ta kinnitanud, et ka Jeesus Kristus on ukraina juurtega.

Üldlevinud teadmise kohaselt sündis budismi rajajaks peetud Siddhārtha Gautama Põhja-Indias, tänapäeva Lõuna-Nepalis šaakja hõimu valitseja peres. Ta isa nimi oli Šuddhodana ja ema Mājā. Sanskriti keeles tähendab Buddha virgunut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles