Teadlased: Bruce Willis oleks vajanud võimsamat pommi asteroidi lõhkumiseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Armageddon». Esiplaanil Bruce Willis
Kaader filmist «Armageddon». Esiplaanil Bruce Willis Foto: Youtube

Briti Leicesteri ülikooli noored teadlased uurisid, kas 1998. aasta kassafilmis «Armageddon» näidatud vesinikupomm oli piisav asteroidi hävitamiseks.

Selles filmis mängis ühte peaosalist Bruce Willis, kes kehastas naftapuurijast astronauti Harry Stamperit, kirjutab The Telegraph.

Filmis näidati, kuidas püüti hävitada Maa suunas liikunud asteroidi. Astronaudid paigaldasid asteroidi sisemusse pommi. Selleks kasutati ära Willise kehastatud tegelase naftapuurimiskogemust. Pommi paigaldamine õnnestus ning asteroid murdus kaheks tükiks, mis Maast möödusid. Katastroofi ei toimunud ja inimkond jäi ellu.

Gruppi füüsikuid huvitas nüüd, kas filmis näidatud pomm oli piisav kosmilise keha hävitamiseks. Nende väite kohaselt ei ole inimkond suuteline looma pommi, mis asteroidi hävitaks või selle kaheks tükiks murraks.

Teadlased võtsid arvesse filmis olnud asteroidi suuruse, tiheduse, liikumiskiiruse ja kauguse Maast.

Matemaatilised arvutused ja arvutianalüüs näitas, et filmis oleks olnud vaja miljard korda võimsamat vesinikupommi kui seda on Maal lõhatud Nõukogude Liidu vesinikupomm hüüdnimega Tsaar-pomm, mis oli kõige võimsam vesinikupomm.

Flmis «Armageddon» nähtud oht oleks olnud võimalik lahendada vähem võimsa pommi abil siis, kui pomm oleks plahvatama pandud Kuiperi vöö äärealal asuval kosmilisel objektil. Kuiperi vöö asub Neptuuni orbiidist kaugemal.

Seal asuvad jäised kosmilised kehad ning Pluto sarnased kääbusplaneedid. Kuid selliseid asteroide nagu kujutati filmis «Armageddon», on seal väga vähe.

Uurijate sõnul on reaalses elus vähetõenäoline, et Maani jõuaks mõni Kuiperi vöös olev asteroid.

«Mulle meeldib film «Armageddon», kuid siiani ei vaadanud ma selles teaduspoolt. Nüüd olen selle linateose suhtes märgatavalt skeptilisem,» sõnas noor teadlane Ben Hall.

Ta lisas, et režissöör tahtis teha teaduse seisukohast üsna täpse filmi, kuid ta põrkas vastu võimatut. Selle tõttu pingutati eriefektidega üle, et vaatajal jääks tõetruu mulje.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles