Niagara joal enesetappu üritanud mees jäi ellu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niagara joal enesetappu üritanud mees viidi haiglasse
Niagara joal enesetappu üritanud mees viidi haiglasse Foto: AP / Scanpix

Niagara joa jugadest  Kanada poolel asuval Hobuseraua joal enesetappu üritanud mees jäi ellu.

Ameeriklane tegi 55-meetrise hüppe, kuid pääses sellest eluga, kirjutab The Telegraph.

Päästjate sõnul hakkas mees neile vastu, kui nad teda jäisest veest välja tõmbasid.

Politsei sõnul said nad ühelt turistilt teate, et ta nägi 30. eluaastates meest joast alla hüppamas.

Politsei ja päästetöötajate sõnul leidsid nad Niagara jõe külmast veest poolteadvusetu mehe, kes püüdis oma päästmist takistada. Parameedikute sõnul oli mehel juba hüpotermia hakanud tekkima ning peavigastus.

Haiglas kaotas mees teadvuse ning ta olukord on kriitiline.

«See enesetapja hüppas jääkülma vette. Päästjad püüdsid ta sealt välja tuua, kuid ta püüdis nende eest ära ujuda,» sõnas Niagara parkide turvajuht Doug Kane.

Hiljem kutsutud helikopteri abiga saadi mees kätte ning toimetati haiglasse.

Politsei sõnul on uljaspead aastakümneid hüpanud Hobuseraua joast alla, suur osa neist on hukkunud.

Joast alla hüppamine on ebaseaduslik ja selle eest võib vanglakaristuse või trahvi saada.

Väidetavalt on  nimetatud mees alles teine, kes sellest joast alla hüpates ellu on jäänud. Eelmine sarnane juhtum leidis aset 2003. aastal ja ka siis jäi joast alla hüpanud ameeriklasest turist ellu.

Niagara juga (Niagara Falls) asub  Põhja-Ameerikas Niagara jõel. Niagara juga on üks maailma veerohkem ja tuntum juga. Et Niagara jõgi on piirijõgi, siis asub osa joast Kanada ja osa USA territooriumil.

Nimetuse Niagara juga alla mahub kolm juga, mida eraldavad saared. Suurem neist on Kanada-poolne Hoburaua ehk Hobuseraua juga (Horseshoe Falls), mida nimetatakse ka Kanada joaks. Kitsesaar (Goat Island) eraldab teda USA-poolsest Ameerika joast. Luna saar eraldab Ameerika joast omakorda pisikese Pruudiloori joa (Bridal Veil Falls).

Kõik kolm juga on enam-vähem võrdse kõrgusega (53-57 m), kokku voolab üle jugade ligi 3000 m3 vett sekundis. Kõige suurem on kaarekujuline Hoburaua juga (laius 700 m), mille kaudu langeb umbes 90 protsenti jõe veest; ülejäänud veest langeb valdav enamus Ameerika joa (laius 300 m) kaudu.

Tänu suurele vooluhulgale ei ole Hoburaua joa all rusu ning juga langeb otse vette. Ameerika ning Pruudiloori joa vool ei ole piisavalt tugev varisenud kivide eemaldamiseks ning nii on mõlema joa alla kuhjunud rusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles