Artises näeb Venemaa uue põlvkonna filmirežissööride loomingut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaader Svetlana Proskurina filmist «Vaherahu»

13.-17. augustini toimub kinos Artis ainulaadne Vene filminädal.

Tegemist on ülevaatega viimaste aastate Venemaa uue põlvkonna filmirežissööride loomingust. Kavas on viis filmi ning kohal on ka filmirežissöörid. Filminädal toimub koostöös Planeta Kino ning Vene Föderatsiooni kultuuriministeeriumiga. Kõik filmid linastuvad vene keeles, eestikeelsete subtiitritega.

Programm

E 13. augustil kl 14:15 ja 18:00 «Sakura moos» / «Варенье из сакуры», komöödia, 2011, režissöör Julia Aug

Eesti päritolu Vene näitlejanna Julia Augi lavastajadebüüt viib meid ühe tüüpilise Vene firma kontorisse. Ettevõtte juht ei suuda kuidagi oma alluvate tööstiili kaasaegsemaks ja efektiivsemaks muuta. Lõpuks otsustab ta järgida sõbralikku nõuannet ning kutsub ettevõttesse «kriisinõustaja«. Ja mitte lihtsalt ametniku, vaid oma eriala spetsialisti Jaapanist. Jaapanlasest ametniku rollis astub üles Renat Davletjarov – Venemaa üks edukamaid kinoprodutsente.

T 14. augustil kl 14:15 ja 18:00 «Bagi» / БАгИ, draama, 2011, režissöör Andrei Bogatõrov

Heliloojana tuntud noore režissööri Andrei Bogatõrovi lavastajadebüüt on lugu ühe tavalise noormehe igapäevaelust. Ta elab, nagu on sageli kombeks, mõtlemata elu sisu üle. Elu tähendab talle vaid materiaalseid väärtusi. Samal ajal püüab üks vanemas eas mees leida rahasummat oma abikaasa kiireloomulise operatsiooni jaoks. Seletamatul kombel ristuvad kahe mehe teed…
Film sai Rahvusvahelisel Moskva filmifestivalil žürii eripreemia alaprogrammis «Perspektiivid».

K 15. augustil kl 14:15 ja 18:00 «Eeldatav nõusolek» / «Презумпция согласия», draama, 2011, režissöör Farhat Abdullajev

Režissöör Farhat Abdullajevi õrn ja peenetundeline film räägib väga tähtsatest ning tõsistest asjadest, andest tunnistust, et tšehhovlik kultuuritraditsioon on säilinud. Moskva lähedal asuva linnakese haiglasse asub tööle azerbadžaanlasest noor arst. Ta ravib haigeid ja kirjutab ka oma dissertatsiooni. Tema vaieldamatult head arstioskused, professionaalsus ja inimlik headus teevad temast autoriteedi ja kõikide lemmiku. Kõik läheb suurpäraselt, kuni haiglasse tuuakse raskesti haavatud Tadžiki päritolu poiss.

N 16. augustil kl 14:15 ja 18:00 «Ükskõiksus» / «Безразличие», komöödia-draama, 2010, režissöör Oleg Flangolts

Filmi «Ükskõiksus» võtetega alustati juba 1989. aastal riigis nimega NSVL, siis katkesid need 20 aastaks ja film lõpetati alles 2001.aastal. Täna mõjub film ühtaegu uudselt kui ka retrohõnguliselt. Filmi tegevus toimub 1960. aastatel, autorid on suurepäraselt tabanud ajastu meeleolu ja andnud selle must-valgel filmil ka vaatajatele edasi.
Oleg Flangolts on tuntud ennekõike kui muusikavideote autor – alates 1988. a. on ta teinud erinevatele rock-muusikutele enam kui 60 videoklippi. 2006. a. alustas ta filmirežissöörina, tehes täispika dokumentaalfilmi Viktor Tsoist, ansambel «Kino» liidrist. Film «Ükskõiksus» sai 2011. a. Grand prix Vene filmifestivalil Kinotavr ning on valitud 13 erineva filmifestivali programmidesse.

R 17. augustil kl 14:15 ja 18:00 «Vaherahu» / «Перемирие», draama, 2010, rež. Svetlana Proskurina

Seda linna pole ühelgi kaardil. See on märgitud vaid koormalehtedele. Just sinna suundubki Jegor Matvejev. Ta tahab elada, võib-olla ka armastada. Kuid peamine on, et ta tahab ennast tundma õppida.
Film sai Vene filmifestivalil Kinotavr parima filmi auhinna ning peaosatäitja Ivan Dobronravov tunnistati parima näitleja auhinna vääriliseks.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles