Tartust saab nädalaks kultuuripealinn

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimalus vaadata sumedas augustiöös hiiglaslikult kinoekraanilt armastusfilme on igal suvel Tartu raeplatsi rahvast täis toonud.
Võimalus vaadata sumedas augustiöös hiiglaslikult kinoekraanilt armastusfilme on igal suvel Tartu raeplatsi rahvast täis toonud. Foto: Margus Ansu

Armastusfilmide festival kasvab tänavu suuremaks ning nüüd pakutakse filmide kõrvale elamusi teistestki kultuurivaldkondadest.
 


Täna algab Tartus armastusfilmide festival Tartuff. Seitsmendat korda toimuv sündmus on seekord suurejoonelisem kui kunagi varem – lihtsast filmifestivalist on välja kasvanud erinevaid kunstivaldkondi kattev kultuurinädal.


Vabaõhufilmifestivali keskpunktiks on taas Tartu raekoja plats, kuhu Tartuff püstitab nädalaks Baltikumi suurima ekraani, millel linastub 12 täispikka mängufilmi. Põnevat tegevust jagub aga üle terve kesklinna.

Filmifestival Tartuff teeb tänavu tihedat koostööd kevadise showcase-festivaliga Tallinn Music Week ning seega toimub filmipeoga samal ajal uus muusikafestival Tartu muusikanädal. Kultuurinädalale annavad värvi ka kirjandusfestival Prima Vista ja Tartu Loomemajanduskeskus, ikka selleks, et tegevusi jaguks kõigile ja palju.

Tartu linnapea Urmas Kruuse sõnul on armastusfilmide festivalist kujunenud Tartu üks oodatumaid kultuurisündmusi. On väga positiivne, et Tartuffi sisuline pool on võimsalt kasvanud ja pakub koos koostööpartneritega aina mitmekesisemaid kunstielamusi, rõõmustas linnapea.

Esmakordselt toimuva Tartu muusikanädala kõrgpunkt saabub nädalavahetusel – 9. ja 10. augustil täidetakse muusikaga nii kohad, kus ka muidu kontserte ja pidusid toimub, kui ka need paigad linnas, kus tavaliselt vähemalt laivmuusikat ei kuule. 20 eripalgelist kollektiivi ja üksikesinejat astuvad üles lavadel, mis on püstitatud kohvikutesse, klubidesse, sisehoovidesse ja galeriidesse.

Päeval tasuta kontserdid
Muusikanädala infokeskus asub Tartu Loomemajanduskeskuses, kus on avatud disainiturg, toimub bändikoolitus muusika-asjaajamise osas ning jagatakse infot, kontserdisoovitusi ja müüakse festivali pileteid. Loomemajanduskeskuse rõdul ja hoovis toimub ka osa muusikanädala päevastest tasuta kontsertidest.

Lisaks on päevased linnalavad püstitatud Antoniuse Õue, Café Noir’ sisehoovi, Ülikooli kohvikus asuvasse klubisse Jazz, Tasku keskusesse, kohvikusse Nälg, Pauligi telki, Y-galeriisse ja Kink Kongi. Suur osa päevastest kontsertidest on kõigile tasuta, õhtul jätkub pidu Genialistide klubis.

Tartu muusikanädalal astuvad üles näiteks Tartu Popi ja Roki Instituut, Animal Drama, Mimicry ja Tiit Kikas, palju on aga ka täiesti uusi ja tundmatuid kooslusi. Kuigi muusikanädala põhirõhk on neljapäeval ja reedel, saab platsil kontserte kuulata juba alates teisipäeva õhtust.


Muusikanädal annab muusikaga seotud inimestele ka vajaliku õppimisvõimaluse – muusikutele, muusikaettevõtjatele ja teistele muusikavaldkonnas tegutsejaile mõeldud koolitusel arutletakse, kuidas artistide kuulajaskonda kasvatada ja hoida, kuidas tuuritada ja muusikat müüa, kuidas end parimal viisil tutvustada, promoda ja uue publikuni jõuda. Räägitakse Eesti festivali- ja kontserditurust ning vahetatakse ka kogemusi, kuidas lähivälisriikides kanda kinnitada.

Arutelud toimuvad avatud paneeldiskussiooni formaadis ja vestlust juhib Tartu kultuurielu aktivist Berk Vaher.
Kirjandusfestival Prima Vista kutsub aga kirjanikke muusikute seltsis kujutlema filme, mida veel ei ole, aga mis võiksid kunagi sündida – või siis sünnivad just festivali ajal, üheks õhtuks. Vestlusringidest pealkirjaga «Kirjanike kujutletud filmid» võtavad osa Kristiina Ehin, Sofia Joons, Indrek Koff, Jan Kaus, Asko Künnap ja Heikki Kalle.

Muusika ja kirjanduse vahel jääb siiski aega ka filmideks. Raekoja platsil saab näha 12 täispikka mängufilmi, igal õhtul kaks seanssi, soojenduseks saab filme vaadata ka Athena keskuses ja Pauligi kohvitelgis.

Festivali avab 110 aastat tagasi esilinastunud, värskelt restaureeritud tummfilm «Reis kuule» prantsuse filmilavastajalt Georges Mélies’lt. Filmi näitamisega avaldatakse austust filmikunsti ühele pioneerile ja maailma esimesele fantaasiafilmile. Õhtut jätkab tunnustatud soome režissööri Aku Louhimiehe uus linnadraama «Vuosaari», milles on osa nii lauljal ja näitlejal Lenna Kuurmaal kui veel mitmel eesti näitlejal, kes kõik viibivad ka filmi avalinastusel.

Külas on Aku Louhimies
Festivali ühe tähtsündmusena on teisipäeval, 7. augustil kõigil kinosõpradel võimalik kohtuda Raekoja platsil asuvas kohvitelgis Aku Louhimiehe ja tema filmi «Vuosaari» osatäitjate Lenna Kuurmaa, Jekaterina Novosjolova ja Kristjan Sarvega.


Festivali kunstilise juhi Kaarel Kuurmaa sõnul avastatakse tänavuste filmidega sõna «armastus» erinevaid tähendusvälju ning erinevad on ka linastuvad filmid. Kavas on näiteks nii kodumaine «Sügisball» kui kassahitt «Ihukaitsja», aga ka kultusfilm «Sündinud tapjaks». Kogu festivali kavaga saab tutvuda Tartuffi kodulehel.

Tartu Raekoja platsil ja Athena keskuses toimuv Tartuff kestab 11. augustini. Möödunud aastal külatas Tartu armastusfilmide festivali rohkem kui 21 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles