«Ment» suhtub politseisse austusega

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Jankelevitš ja Ago Anderson on sügisel ekraanile jõudva politseikomöödia kandvad jõud.
Anna Jankelevitš ja Ago Anderson on sügisel ekraanile jõudva politseikomöödia kandvad jõud. Foto: Ergo Kuld

Sügisel jõuab teleekraanile politseikomöödia.


Kui siinkirjutaja veel poisike oli, siis mängiti õues tagaajamismängu koodnimega «Sulid ja võmmid». Eestikeelse ja -meelse «võmmi» asemel kannab sügisel TV 3 ekraanile jõudev uus politseikomöödia vene kriminaalide leksikast pärinevat pealkirja «Ment».

«Tahame, et sari mõjuks ehedalt, ja otsustasime ka pealkirja suhtes kõige ehedama variandi kasuks,» ütles sarja produtsent ja stsenarist Martin Algus. «Näiteks kõnekeeles ei kasutata meil sõna «võmm» eriti, see on rohkem kirjandusliku maiguga sõna. «Ment» on aga Eestis sama ehedalt kasutuses kui näiteks «cop» USAs.»

Longu vajunud
«Vajasime lihtsat ja löövat pealkirja, mis samas annaks edasi ka peategelase pisut longu vajunud enesehinnangut, mis siis sarja jooksul järjest paraneb ja laseb tal lõpuks ennast isegi kangelasena tunda,» rääkis Algus.

Kodumaised lavastuslikud krimi- ja politseisarjad naudivad üldiselt suurt publikumenu. «Kelgukoerad» ja «Kättemaksukontor», omal ajal ka «Ohtlik lend» figureerisid enamasti TNS Emori vaadatavuse uuringu nädala esikümnes.

Alguse sõnul otsisid nad koos kaasprodutsendi, operaatori ja režissööri Ergo Kullaga (sama tandem seisab ka ülipopulaarse noorsoosarja «Ühikarotid» kaadri taga) sobivat raamistust oma ideedele ning leidsid, et elu politseijaoskonnas annaks võimaluse rääkida korraga paljudest erinevatest asjadest.

Sarja keskmes on keskeakriisiga võitlev ja ennast nii tööl kui ka kodus kehtestada üritav eesti mees, patrullpolitseinik Rein Paabel (Ago Anderson). Igas tunniajases osas on oma koht värvikatele väljakutsetele kõikvõimalikesse kriisikolletesse, lisaks keskendutakse jaoskonnasisestele intriigidele ja peategelase pingelisele eraelule. Kokku on plaanis eetrisse lasta 12 osa.

Elab kaamera ees
Lisaks päris näitlejatele – sarjas osalevad lisaks Andersonile Egon Nuter, Leida Rammo, Külli Reinumägi jt – saab olulise rolli tõsielusarjast «Tantsi tagumik trimmi» väikesele ekraanile tee leidnud Anna Jankelevitš.

«Proffidega on ju lihtsam töötada, aga amatöörid võivad hea õnne korral jällegi sarjale mingi omamoodi põneva faktori lisada,» kiitis Algus. «Anna on selline inimene, keda on põnev vaadata, tema energia ja kohandumisvõime on hämmastavad, ta lihtsalt elab kaamera ees ja mida vähem ta näitleb, seda parem on tulemus.»

Lisaks produtsendi- ja stsenaristitööle astub Algus ise seriaalis üles ka näitlejana. «Mendis» on ta peategelase ekspartner, kes mehe ametikõrgendusest ilma jättis ja üritab talle kaikaid kodaraisse loopida.

1997. aastal Viljandi kultuurikolledži lõpetanud ja pea kümme aastat Ugalas näitlejana töötanud Alguse elutempo on viimasel ajal nii tihedaks läinud, et kuu aja eest lahkus ta reklaamifirmast Age McCann, kus ta seni loovjuhina töötas, ja pühendas end teleprojektidele.


Eelmisel hooajal näitas TV 3 tõsielulist politseisarja «Patrull», mis vaatles päris patrullpolitseinike tööpäevi ja -öid. Politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja korrakaitse alal Tarmo Miilits ütles seda sarja sisse juhatades, et üks eesmärke on tõsta politseiametnike prestiiži publiku silmis.
Algus enda sõnul ei karda, et kui «Mendis» tavapolitseinike tegemisi läbi komöödiavõtme kujutatakse, võiks see kuidagi nende prestiiži alla kiskuda.

«Sündmused ja mängulaad on väga realistlikud, konsulteerisime ka põhjalikult politseinikega, nalja ei punnitata nalja pärast teha, lihtsalt sündmused eskaleeruvad ja muutuvad ühel hetkel naljakaks, tegelikkusele on vint peale keeratud, kuid kõik jääb usutavuse piiresse,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles