Ajalooline Sakala tee ootab matkajaid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine mets.
Talvine mets. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pühapäeval, 15. märtsil kell 10 algab Sakala tee matk, millel osalejad kuulevad metsameeste pajatusi ning kohtuvad üllatuskülalistega.


Pisut enam kui 12-kilomeetrine rada Vanaõuelt Kurgjale läbitakse jalgsi, kuid kui lund jätkub, võib seda teha ka suuskadel.



Suusatajatele tutvustab loodust riigimetsa majandamise keskuse Viljandimaa metskonna metsaülem Elor Ilmet, kes oli aastaid Kabala metsaülem ja tunneb Sakala tee piirkonda väga hästi. Jalgsimatkajatele pajatab sellest kandist huvitavaid lugusid Jaan Jaska, kes on samuti elupõline metsamees.



Rajal ootab matkajaid mitu üllatuskülalist ning Saeveski metsaonni juures pakutakse teed ja karaskit. Kurgjal süüakse sooja suppi ja tehakse ringkäik muuseumis. Matk lõpeb Carl Robert Jakobsoni mälestamisega tema perekonna kalmistul.



Ettevõtmine on sümboolne selle poolest, et matkarada kattub osaliselt tuntud kirjamehe teekonnaga kodust Kurgjalt Viljandisse, kus asus «Sakala» toimetus.


Jakobsoni talumuuseumi peavarahoidja Monika Jõemaa sõnul napib andmeid, kuidas ajalooline teekond täpselt kulges ja kui pikk see oli. «Pole tõenäoline, et Jakobson oleks mõnikord terve tee Viljandist Kurgjale jala käinud, ta võis käia ratsa või üksnes osa teest jala,» selgitas Jõemaa.



Tänavu korraldatakse matka 48. aastat ning sellele traditsioonile pani aluse viljandlane Ilmar Palo. Seekordse ürituse eestvõtjad on riigimetsa majandamise keskuse Sakala puhkeala, Carl Robert Jakobsoni talumuuseum ja Vändra kultuurikeskus.



Viljandist Vanaõuele saavad matkajad väikese tasu eest bussiga, mis väljub kell 9.20 Vabaduse platsilt. Sama buss toob nad ka Viljandisse tagasi.



Isikliku sõidukiga tulijad võivad auto jätta Vanaõue parklasse. Matka lõppedes saab bussiga Kurgjalt Vanaõuele tagasi.



Matkast osavõtt on kõigile tasuta.



Riigimetsa majandamise keskuse Sakala puhkeala juhataja Ly Laanemets palub inimestel toitlustamise ja sõidu organiseerimiseks ennast enne matka kindlasti registreerida. Seda saab teha 13. märtsini Jakobsoni talumuuseumi telefonil või meiliaadressil jakobsoni.talumuuseum@mail.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles