Sotsiaalne eksperiment Gotham Citys

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christian Bale Batmani rollis.
Christian Bale Batmani rollis. Foto: outnow.ch

Kui te võiksite valida mis tahes supervõime (aga ainult ühe), siis millise te võtaksite?

Siinkirjutaja valiks vist pragmaatiliselt raha. Kui sündida megakorporatsiooni Wayne Enter­prises pärijana, siis pole vaja geneetiliselt muundatud ämbliku hammustust või adamantiumist skeletti, et kurikaeltele üle küüru anda. See teeb Batmani (Christian Bale) üsna inimlikuks imemeheks.

Christopher Nolani triloogiat, mille viimane osa homme ekraanidele jõuab, võib pidada kahtlemata parimaks Batmani käsitluseks suurel ekraanil. Triloogia teine osa – «Pimeduse rüütel» (2008) – ajas lati väga kõrgele. Kas järg on eelkäijat väärt? Jah ja ei.

Lihased ja miimika

Iga superkangelase defineerib tema vastane. Kui pole kuritegevust, siis pole ju mingit mõtet maski pähe ja keepi ülle tõmmata. Triloogia teises filmis oli vastaseks Joker Heath Ledgeri hiilgavas esituses. Kahjuks jääb viimase filmi superpaha Bane (Tom Hardy) talle mitmes plaanis alla.

Üldse on superkangelaste-teemalises filmis mängimine näitlejaile paras katsumus. Enamasti kannavad nad maski ja see võtab näitleja arsenalist kõige võimsama relva, miimika. Batman ise seletab filmis korduvalt, et kannab maski selleks, et saada sümboliks: sinustki võib saada superkangelane.

Bane’i gaasimask on praktilisem: see pumpab ta sõõrmeisse valu vaigistavat gaasi. Paraku ei võeta seda kogu filmi jooksul eest ja Hardy, kes on ju päris hea näitleja, suudab Bane’ist üsna üheplaanilise lihasmäe teha. Kui koomiksis saab maskeeritud tegelase hõlpsalt huvitavaks joonistada-kirjutada, siis elavate näitlejatega film nõuab teisi vahendeid.

Pahalase tegutsemismotiivid jäävad ähmaseks. Ta teeb Gotham Citys sotsiaalset eksperimenti ja tahab siis linna hävitada. Võib-olla ongi see viimane õige, sest eksperiment kukub läbi. Vähemalt filmis näidatuna.

Bane’i happening on omaette n-ö Occupy Wall Street laiemas skaalas. Tuumaheidutusega pantvangi võetud linnas hävitab ta tavapärased võimu- ja jõustruktuurid ning teatab kodanikele: see linn on nüüd teie. Peab isegi soomusautol kõne nagu Lenin.

Paraku ei näita Nolan, kuidas tavalised inimesed anarhiaeksperimenti suhtuvad, mis õigupoolest viitab sellele, et ameeriklased on lõppkokkuvõttes head ega kipu võimaluse korral kohe rikkurite villasid ja poeaknaid rüüstama. Paraku tõestab paljalt fakt, et igas ühiskonnas eksisteerib mingi politsei, selle struktuuri hädavajalikkust. Kontrollimatu mass on jäle asi – meenutame pronksi ööd. Hea võimalus kasutama jäetud.

Vidinad ja vara

Film toob sisse teisegi huvitava teema, mida siinkirjutaja hinnangul võinuks sügavamalt uurida. Mis saab kangelasest siis, kui temalt võtta supervõimed (nagu Supermani krüptoniidiga hõõrudes)? Börsipettuse tagajärjel jääb Bruce Wayne ilma kogu oma varandusest ja nahkhiirevidinatest.

Oleks ju päris vahva vaadata, kuidas endine miljonär toidupoe kassas sente veeretab. Aga Nolani Batmani sellised argimured ei vaeva, tema siseheitlused käivad selle ümber, kas Bane on piisavalt paha, et kaheksa aastat sisepaguluses veetnud kangelane taas ellu äratada.

Ilma kostüümita Bruce Wayne on üldse paras tossike. Suhtlusoskused võrduvad nulliga, kui panna võrdluseks kõrvale samasugune mees Marveli koomiksiuniversumist – miljonärist playboy Tony Stark, ettevõtte Stark Industries omanik ja Raudmees. Bale’i tegelaskujule paneb näitlemise skaalal pika puu ja kõrgete kontsadega ära Anne Hathaway Kassnaise rollis.

164-minutiline film kulgeb üldiselt hoogsalt ja täidab ootusi. Mina oleksin välja lõiganud teener Alfred Pennyworthi (Michael Caine) pedagoogilised targutused ning ka oma kümme minutit seebiooperlikku selgitamist, kes on kelle laps ja tädi lehma vennapoeg. Aga eks Nolan tundis triloogia lõpufilmis vajadust kõik otsad kokku sõlmida.

Kokkuvõttes on «Pimeduse rüütli tagasitulek» tubli tükk, koomiksifilmide esikümnes kindlasti. Minge ja vaadake.

Film

«Pimeduse rüütli tagasitulek»
«The Dark Knight Rises», USA 2012
Režissöör Christopher Nolan
Osades Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard jt
Kinodes alates 27. juulist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles