Saksa ajaloolane võrdles Cruise’i natsi propagandaministriga

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tom Cruise
Tom Cruise Foto: AP / Scanpix

Austatud Saksa ajaloolane Guido Knopp võrdles Ameerika näitleja Tom Cruise’i kõne saientoloogia kirikus natsi propagandaministri Joseph Goebbelsi sõjaüleskutsega 1943. aasta veebruaris.

«Tom Cruise’i maneer meenutab Goebbelsi,» vahendab Teise maailmasõja ekspert Knoppi sõnu AFP.

Mees kommenteeris Cruise’i neli aastat tagasi peetud kõne, mis alles nüüd leidis tee Internetti. Näiteks küsib Hollywoodi staar teistelt koguduseliikmetelt «kas me peaksime platsi puhtaks pühkima?».

«On võimalik, et seesugune rääkimismaneer on tavaline mitmetes Ameerika ringkondades. Ent stseen, kus Cruise küsib, kas nad peaksid maailma puhastama ning kõik vastavad talle jah, meenutaks igale sakslasele Goebbelsi kurikuulsat kõnet,» seletas ajaloolane.

Los Angeleses asuva koguduse esindajad leidsid, et Saksa ajaleht Bild am Sonntag, kus Knoppi kommentaar ilmus, on näitleja sõnu häbiväärselt valesti tõlgendanud.

«Ta pidas ülemaailmse kirjaoskuse edendamise eest saadud humanitaarauhinna tänukõne. Seda tehes püüdis näitleja teisigi innustada osalema samalaadsetes heategevusprojektides, et sellega üldist heaolu parendada,» seletasid sekti eestkõnelejad.

«Igaüks, kes teab härra Cruise’i, teab, et temas ei ole eelarvamuse raasugi. Ning erinevalt Saksa usuvastastest, ei diskrimineeri ta teise usku või rassi kuuluvaid inimesi,» lisasid nad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles