Austriast leiti 15. sajandist pärit rinnahoidjad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austriast leiti 15. sajandist pärit rinnahoidjad
Austriast leiti 15. sajandist pärit rinnahoidjad Foto: SCANPIX

Austria Innsbrucki ülikool teatas eile, et arheoloogid leidsid Austria Lembergi kindlusest neli linasest riidest rinnahoidjat, mis pärinevad 15. sajandist.

Teadlaste sõnul näitab leid, et naised kandsid rinnahoidjaid juba 600 aastat tagasi, edastab AP.

Moeeksperdid peavad seda leidu erakordseks, sest siiani levinud arvamuse kohaselt hakkasid naised rinnahoidjaid kandma umbes 100 aastat tagasi pärast seda, kui korsetist loobuti.

«Kuid nüüd on selge, et esmalt leiutati rinnahoidja, siis korsett  ning lõpuks pöörduti rinnahoidja juurde tagasi,» selgitasid eksperdid.

Londoni muuseumi moekuraatori Hilary Davidsoni sõnul näeb üks leitud rinnahoidjatest välja selline nagu see oleks tänapäeval valmistatud.

Rinnahoidjad leiti juba 2008. aastal, kuid leiu teinud arheoloog Beatrix Nutz teatas neist alles sel nädalal.

Leidu hoiti saladuses seni, kuni uuriti, kas need on autentsed ning tehti kindlaks, kui vanad.

Innsbrucki ülikooli kinnitusel leiti Tiroolides asuvast kindlusest kokk 2700 tekstiilijäänust, millest osa olid linased, osa lina ja puuvilla segu.

Uurijate sõnul ei olnud leitud rinnahoidjad vaid praktilised pesuesemed, vaid pitsi ja tikandiga kaunistatud.

Naised hakkasid rinnahoidjatega katsetama 19. sajandil. Nüüdisaegse rinnahoidja leiutajaks peetakse New Yorgi jõukat seltskonnadaami Mary Phelps Jacobit, kellele ei meeldinud korsetti kanda.

Austria kindlusest leiti ka ese, mis meenutab aluspükse. Kuna naised siis aluspükse ei kandnud, võisid need kuuluda mehele.

«Aluspükse kandsid siis vaid mehed ning need olid võimu ja domineerimise sümbol,» selgitas Nutz.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles