Kuu pind on kaetud inimesele ohtliku radioaktiivse tolmu kihiga?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buzz Aldrin Kuu pinnal
Buzz Aldrin Kuu pinnal Foto: SCANPIX

Maa kaaslasele Kuule baasi loomine võib olla inimkonna kosmose vallutusplaanis üks esimesi samme.

USA Tennessee ülikooli teadlaste sõnul ei pruugi Kuu aga nii sõbralik paik olla, kui ta esmapilgul paistab, edastab Daily Mail.

Kuu pind olevat kaetud kosmilise radioaktiivse tolmu kihiga, mis võib inimestele ohtlik olla.

Tegemist olevat väga peene tolmuga, mis sarnaneb vulkaanilisele tuhale. Uurijate arvates võib selle Kuu tolmu sisse hingamisel tekkida samasugused sümptomid nagu asbestimürgituse korral.

Nagu teada tekitab asbest vähki.

«Apollo missioonide astronaudid, kes on Kuul käinud, on kirjeldanud neile tekkinud naha-, silmade ja hingamisteede probleeme. Skafandrile jäänud tolmukiht tuli nendega kosmosesõidukisse kaasa,» selgitasid uurijad.

Inimesed on seni Kuu pinnal maksimaalselt olnud 2 – 3 päeva ning enamik ajast on siiski oldud alustes ja õhukindlates skafandrites.

Uurijate sõnul võib pikaajaline kosmilise tolmu sees viibimine tervist ohustada. Seda isegi siis, kui astronautidel on kaitseülikond seljas.

Kui radioaktiivne kosmiline tolm satub Kuu kapslisse või kosmoselaeva, siis võib see superpeenike substants kaasa tuua hingamis- ja veresoonkonna haigusi, millest omakorda võib välja areneda vähk.

Eriti ohtlik on see kopsudele.

Samuti olevat need tolmuosakesed väga teravad, kuna Kuul ei ole erosiooni nagu Maal. Selline terav osake võib põhjustada raskeid naha ja silmade kahjustusi. Mis Maal võib olla vaid väike kriimustus, võib Kuul tekitada eluohtliku vigastuse.

USA kosmoseagentuuri NASA Apollo programm kestis 1961 – 1972. Selle eesmärgiks oli astronautide saatmine Kuule ning nende toomine turvaliselt Maale tagasi. Samuti Kuult pinnaseproovide võtmine.

Kõige kuulsam on Apollo 11 missioon, mil Kuu pinnale käisid esimestena ära astronaudid Neil Armstrong ja Buzz Aldrin. Nad jõudsin sinna 21. juulil 1969. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles