Tonga kroonprintsi abiellumine oma nõoga sai kriitika osaliseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tonga kroonprints Tupouto'a 'Ulukalala ja ta naine Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Tonga kroonprints Tupouto'a 'Ulukalala ja ta naine Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua Foto: SCANPIX

Vaikses ookeanis asuval Tongal toimus kuninglik pulm, milles kroonprints Tupouto'a 'Ulukalala abiellus oma teise astme nõo Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanuaga.

Geneetikateadlaste sõnul on sellised lähisugulaste vahelised abielud ohtlikud, edastab The Telegraph.

27-aastane prints on Tonga troonipärimise järjekorras esimene, ta 25-aastane pruut aga 26.

Kuninglike pulmadega koos lõppes 100 päeva pikkune leinaaeg, mis algas selle aasta märtsis pärast Tonga kuninga George Tupou V ootamatut surma.

Kroonprints on Tonga praeguse kuninga George Tupou VI vanim poeg.

Enne kuninglikuks pruudiks saamist ja abiellumist töötas Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua õpetajana.

Tonga kuninglikus peres on sugulastevahelistel abieludel pikk traditsioon.

Tonga ajaloost on teada juhtum 1969. aastast. Siis õppis üks selle kuningliku perekonna 21-aastane printsess Uus-Meremaal Aucklandis ülikoolis ning abiellus sealse politseinikuga.

Perekond sundis ta tagasi Tongale pöörduma ning abielu annulleeriti.

Tongas kehtiva seaduse kohaselt tohivad kuningliku pere liikmed abielluda kas sugulaste või aadli esindajatega, et vereliin puhtana hoida.

Üks selle suguvõsa liige, printsess Fredrica Tuita avaldas muret, et lähisugulaste vahelised abielud võivad kaasa tuua geenimutatsioone, mis lõpuks väljenduvad haiguste ning viljatusena. Sama on varem öelnud ka mitmed asjatundjad.

Printsess Fredrica Tuita on Tonga troonipärimise järjekorras üheksandal kohal.

Printsess kritiseeris ka nüüdset abiellumist, öeldes et kuningliku pere liikmete niinimetatud korraldatud abielud on iganenud traditsioon, mis tuleks kõrvale heita.

Tonga kuningliku suguvõsade abiellumissüsteemi kohta võttis sõna ka demokraadist poliitik Akilisi Pohiva, kelle sõnul on see suguvõsa nagu maffia, kuhu ülejäänutel asja ei ole.

«Tundub, et nad ei ole kursis sellega, mis juhtub siis, kui pidevalt abiellutakse ja saadakse järglasi sugulastega. See pere vajab väljast uut verd, kui nad välja surra ei taha,» lausus poliitik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles