Millist «häält» teeb Higgsi boson?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millist «häält» teeb Higgsi boson?
Millist «häält» teeb Higgsi boson? Foto: SCANPIX

Möödunud nädalal teatas Šveitsis Genfis asuv Euroopa Tuumauuringute Keskus (CERN), et leiti uus osake, mille käitumine meenutab kurikuulsa, kuid seni lõpuni tõendamata Higgsi bosoni oma.

Osakestefüüsika standardmudeli kohaselt annab Higgsi boson teistele elementaarosakestele massi, kirjutab Live Science.

Higgsi bosoni käitumist meenutav osake leiti osakestekiirendi Large Hadron Collider kahe osakestedetektori CMS ja ATLAS eksperimentide abil.

Uurijaid huvitas ka küsimus, et millist «häält» Higgsi boson teeb.

Helilooja, füüsik ja insener Domenico Vicinanza ja kolleegid asendasid energia nootidega, luues klaveripala. Tehti veel teine muusikalõik, milles on peale klaveri ka bass, ksülofon, löökpillid ja marimba.

Vicinanza lisas, et  uus osake kaalub umbes 125-126 gigaelektronvolti (GeV). See ligi 130 korda raskem kui iga aatomituumas olev prooton. Ka osakese kaal olevat muusikas «kuulda».

Teadlase sõnul on osakese muusikasse panemine kasulik mitmel viisil.

«Eelkõige aga pimedate uurijate jaoks, kes teavad siis nägemata, kuidas osake käitub. Samas aga saavad muusikud võimaluse uurid selle abil energiat ja osakestefüüsikat,» selgitas uurija.

Vicinanza kasutas erinevaid algorütme, et energiat helindiks muuta.

Heli kuula siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles