Kunstiklubi tuli välja üllatusnäitusega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liza Sivas on pannud oma maalinäituse pealkirjaks «Vabalend».
Liza Sivas on pannud oma maalinäituse pealkirjaks «Vabalend». Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi kultuurimaja kohvikus on kolmandat päeva vaadata Peterburi noore kunstniku Liza Sivase õlimaalid.


Viljandi kunstiklubi tegi sellega publikule üllatuse.



«See oli ka meile endile suur üllatus, et me need pildid siia saime,» lausus klubi kunstnikust juht Teet Lindma.



Ta ütles, et väljapanek jõudis Viljandisse tartlase Indrek Lee kaudu. Tänu samale mehele nägid viljandlased mõni aasta tagasi Toronto eaka eestlase Abel Lee tööde näitust.



Liza Sivas tõi Viljandisse pildid, mis ta maalis 2007. ja 2008. aastal Pariisis, kus ta itaalia meistri stuudios keraamikat õppis. Kitsukese kohviku seintele mahtus 27 maali, ent aastaga jõudis ta neid teha tublisti rohkem.



«See on mu elu esimene näitus,» lausus avamisest õhevil 29-aastane kunstnik. «Olen lingvist, aga nüüdsest saab kunstnikutöö minu elu peamiseks tegevuseks.»



Sellele näitusele on ta pannud pealkirjaks «Vabalend», sest oma sõnul tunneb ta endas suurt vabaduse püüet. Praegu peab ta oma lemmikuteks linde ja hobuseid ning neid tema maalidel ka näeb. Ent ei puudu ka jäär ja tulipunane hunt.



Kunstnik on teinud veel siidimaali, millest paari näidet võis ka näituse avamisel vaadata. Tema keraamikakogu jäi aga Pariisi. Needki tööd lubas ta õige pea viljandlaste ette tuua.



Alates septembrikuust jätkab Liza Sivas õpinguid Peterburis kunstikoolis ArtFuture, kus tema eriala on rõivadisain. Praegu loob ta lindudeteemalist kollektsiooni. Näituse avamisele tulnud kunstihuvilised võisid sirvida ka autori rõivamoodide mappi.



Liza Sivasele pole Eesti võõras maa: tema isa on eestlane, vanaema elab Elva lähistel ja tal on Eesti kodakondsus. Viljandiski oli ta varem mitu korda käinud.



Liza Sivas õppis aastail 1995—2000 ülikoolis uuskreeka keelt. Aastail 2002—2007 õpetas ta seda Küprose ülikoolis ning samal ajal kaitses Peterburis doktorikraadi.



Peale vene ja kreeka keele valdab Liza Sivas türgi, inglise ja hispaania keelt, ent eesti keelt seni mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles