Õnneliku paarisuhte saladus – austa ja täna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnneliku paarisuhte saladus – austa ja täna
Õnneliku paarisuhte saladus – austa ja täna Foto: SCANPIX

USA California ülikooli psühholoogide uuring näitas, et õnneliku paarisuhte tagavad austus ja tänamine.

Tänamine on üks neist asjadest, mis inimsuhetele, kaasa arvatud paarisuhetele annab positiivse tooni, edastab rakkaudeksi.fi.

Igaüks meist tahab olla väärtuslik ja tunda ühtekuuluvust. Kuid eelkõige oodatakse seda oma kõige tähtsamalt inimeselt – partnerilt.

Psühholoogide sõnul peaks paarisuhtes olema tänamine enesestmõistetav, kuid see kaob suhte edenedes üsna kiiresti.

«Kui ollakse positiivselt meelestatud, austatakse partnerit ning tänatakse teda, siis ei lase partneripoolsed positiivsed tunded end kaua oodata,» selgitasid teadlased.

Ainuüksi see, et tänatakse õigel ajal, võib paarisuhtesse rahulolu tuua ning aitab sel püsima jääda.

Samuti tuleb partnerit ja tema seisukohti austada.

California ülikooli uuringus osales 50 paari, kes olid vähemalt koos olnud 15 kuud.

Paarid pidid nädala jooksul vastama igal õhtul küsimustele. Küsimustikus uuriti, kuidas paaris olijad olid päeva jooksul teineteisega suhelnud. Üheksa kuu pärast tehti samalaadne küsitlus.

Uuring näitas, et eelmisel päeval kiituse osaliseks saanud partner austas kiitust jaganud partnerit järgmisel päeval rohkem. Üksteist austavate ja kiitvate paaride suhe oli parem. Lisaks olid sellised paarid üheksa kuu järel ikka koos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles