Tallinna väärikad Kadrioru ja Kalamaja park tähistavad sünnipäevi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrioru park.
Kadrioru park. Foto: Liis Treimann

21. ja 22. juulil peab Kalamaja kalmistupark ning Kadrioru park sünnipäevi ning meenutab läbi ekskursioonide kahe pargiruumi sündi ja ajalugu.

Kadrioru Park tähistab uuel nädalal kahe kauni ajaloolise pargiruumi sünnipäevi.

Esimene sünnipäevalaps on Kalamaja kalmistupark, kes käesoleval aastal tähistab oma kolmandat taasavamise sünnipäeva.

Veel natuke rohkem kui neli aastat tagasi oli antud linnaruum mahajäetud ja unustatud, lõhutud hauakalmud ning mälestused.

Pärast pikka ning keerulist taastamistööd kujundati unustatud linnaruum Kalamaja kalmistupargiks, rekonstrueeriti vana kellatorn, mille all asuvalt digitaalselt ekraanilt ning vähestest säilinud hauakivi fragmentidelt on võimalik huvilistel omandada infot koha ajaloo ja muutuste kohta.

Kadriorg tähistab juba oma 294 sünnipäeva. 22. juulil 1718 mõõtis arhitekt Niccolò Michetti koos tsaar Peeter I-ga maha lossi ja aia plaani. Michetti planeeris pargi ja lossi kolmeosalisena Itaalia villade eeskujul.

Sellest tähtsast sündmusest alates on Kadrioru park näinud väga erinevaid aeg nii positiivses kui negatiivses võtmes. Maha ja unustusse on jäetud parki ning lossikompleks mitmel erineval korral ning sama palju on ka seda taastatud.

Oma tänase näo ja tegumoe on Kadrioru park saanud 1991 aastal alanud renoveerimistööde käigus mille eestvedajaks oli ja on siiamaani Kadrioru Pargi juhataja Ain Järve.

Nii Kalamaja kalmistupargis 21. juulil kell 17 kui Kadrioru pargis 22. juulil kell 16 toimuvatele pidustustele lisaks on kõigil võimalik osaleda ekskursioonidel, mis räägivad mõlema pargiruumi ajaloost ning tekkest.

Kalamaja kalmistupargis kogunetakse kell 17 parkla kõrval asuva kellatorni juurde ning parki tutvustab Kadrioru Pargi juhataja Ain Järve.

Kadrioru pargi ekskursioon algab juba traditsiooniliselt Kadrioru Luigetiigi kõrval paikneva päikesekella juurest kell 16 ja viib läbi Kadrioru Pargi muuseum-raamatukogu kuraator Elle Pent.

Jalutuskäigud on kõigile tasuta ning ei vaja eelregistreerimist.

Lisainfot saab Kadrioru pargi kodulehelt ja Facebookist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles