Orangutanid kiigutavad end oksalt oksale energia säästmiseks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orangutanid kiigutavad end oksalt oksale energia säästmiseks?
Orangutanid kiigutavad end oksalt oksale energia säästmiseks? Foto: SCANPIX

Suurbritannias tehti uuring linnaparkuuri harrastajate kaasabil, tegemaks kindlaks, kuidas orangutanid liiguvad.

Tulemused näitasid, et puudel oksalt oksale kiikumine väga energiasäästlik liikumisviis, edastab Helsingin Sanomat.

Orangutanid liikuvad puult puule, kiigutades end okste abil edasi. Miks need ahvid selliselt liiguvad, ei olnud siiani täiesti selge.

Uurijad on juba mõnda aega kahtlustanud, et orangutanid püüavad oma liikumisega energiat kokku hoida, kuid seda oli füsioloogiliselt keeruline uurida.

Suurbritannia Roehamptoni ülikooli teadlased tõid asjasse selgust asendades orangutanid linnaparkuuri harrastajatega.

Linnaparkuur on populaarne noorte seas. Parkuur loodi 1990. aastatel Prantsusmaal ja on sportlik liikumine, mille eesmärgiks on liikuda punktist A punkti B nii kiiresti, sujuvalt ja efektiivselt kui võimalik.

Seda treeningut tuntakse kui l’art du déplacement kui ka free running.

Uurijad ehitasid linnaparkuuri harrastajatele takistusraja, mis jäljendas orangutanide keskkonda. Katsalustel tuli rajal liikuda edasi nagu orangutanidel. Katses osalenud kandsid hapnikumaski, et saaks uurida nende hingamist ja energiakulu.

Uuringu tulemused näitasid, et energiat aitab säästa liikumisviis, milles kiigutatakse end edasi.

Uurijate sõnul aitab see selgitada orangutanide omapära. Näiteks on orangutanid märksa suuremad kui teised puudel elavad imetajad, kuid samas tulevad nad puudelt väga harva maapinnale. Teiseks toituvad nad vaid puuviljadest, mis annavad vähe energiat.

«Orangutanid elavad energeetilises mõttes noateral, mille tõttu on neil kasulik võimalikult vähe energiat kulutada,» sõnasid uuringu teinud.

Uuringust võib kasu olla ka orangutanide kaitsmisel. Orangutanide elukeskkond muutub metsaraide tõttu pidevalt ja selle tõttu vahemaa puude vahel kasvab.

Orangutanid (Pongo pygmaeus) on Kalimantani ja Sumatra ürgmetsade ruuge karvastikuga inimahv. Isaste pikkus 1,5 – 1,8 meetrit, käte siruulatus kuni 2,25 meetrit. Emane on isasest märgatavalt väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles