Lõgismaod söövad surnud pojad ära

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõgismaod söövad surnud pojad ära
Lõgismaod söövad surnud pojad ära Foto: Reuters / Scanpix

Hispaania, USA ja Mehhiko teadlaste sõnul söövad emased lõgismaod surnud pojad ära.

Teadlased lisasid, et kannibalismi põhjuseks on asjaolu, et munade arenemine ja poegade sünd võtab palju energiat, kirjutab LiveScience.

Surnud poegade söömine aitab emastel lõgismadudel jõudu ja energiat taastada ning uueks paljunemistsükliks valmistuda.

Teadlased uurisid Kesk-Mehhikos lõgismadude paljunemist ning leidsid suurel osal neist kannibalistlikke käitumisjooni.

Uurimisperioodi jooksul tõid lõgismaod ilmale 239 pesakonda.

Uurijad leidsid, et emasloomad söövad pärast poegimist keskmiselt ära 11 protsenti pesakonnast, süües nii mune kui ka surnud poegi.

«Emased lõgismaod taastavad pärast poegimist energia surnud poegadega ega pea end kulutama toiduotsimisele, mis on ohtlik, energiat raiskav ja aeganõudev tegevus,» selgitas uuringu juht Kirk Setser.

Uurijate sõnul on mitmeid aspekte, mis mõjutavad emasloomade kannibalismi ja seda, kui palju nad söövad:  juulis poegivad lõgismaod söövad kõige tõenäolisemalt pojad ära, kuna neil jääb järgmise paaritumiseni vähe aega ning nad püüavad kiiresti taastuda. Emasloomade käitumist mõjutab ka see ka see, kui palju on pesakonnas surnud poegi, kui suur oli vanemlik investeering poegadesse ning keskkonnastress.

Uuritud lõgismadudest 83 protsenti sõi kõik surnud järglased ära ning suur osa emasloomadest tegi seda kohe pärast poegade ilmaletoomist. Vaid väike osa ei tundnud surnud poegade vastu huvi.

Teadlased lisasid, et uuritud lõgismadudest ainult üks emane sõi elusaid poegi.

«Pojad väljuvad õhukesest kiletaolisest kestast juba emaüsas või kohe pärast sündi ning vahel ei tee ema vahet, kas järglased on elus või surnud,» selgitasid teadlased.

Zooloogide sõnul on erinevate liikide seas poegade söömine üsna levinud, seda teevad näiteks jääkarud ja hamstrid ning mitmed ämbliku- ja kalaliigid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles