Uuring: oleme sõbralikumad nendega, kes meiega sarnanevad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: oleme sõbralikumad nendega, kes meiega sarnanevad
Uuring: oleme sõbralikumad nendega, kes meiega sarnanevad Foto: SCANPIX

Itaalia Padua ülikooli psühholoogide tehtud uuring näitas, et sõbralikum ollakse ja poolehoidu tuntakse nende suhtes, kellega sarnanetakse.

Teadlaste arvates pärineb selline suhtumine kiviajast, mil välimuselt sarnaste kaaslastega hoiti kokku, kirjutab Sciencedaily.com.

«See instinkt pärineb ajast, mil veel peegleid ei olnud ja inimesed langetasid otsuseid nahavärvi, kehakuju ja näo põhjalt,» selgitasid uurijad.

Psühholoogide sõnul on loodus seadnud nii, et ei eelistata vähem sarnaseid pereliikmeid, vaid sarnaseid võõraid.

Teadlased uurisid oma teooria tõendamiseks 70 täiskasvanud identsete kaksikute paari, kes olid geneetiliselt sarnased, kuid aastatega oli nende välimus vähem sarnaseks muutunud.

Teadlased koostasid galerii kaksikute ja nendega sarnanevate isikute nägudest. 

Siis paluti kaksikutel valida isik, keda nad eelistaksid ohtlikus olukorras päästa või vastassoo puhul, kellega nad eelistaks abielluda.

Uuring näitas, et kaks kolmandikku katsealustest ei eelistanud oma kaksikust venda või õde, vaid hoopis välimuselt sarnanevaid võõraid.

«Meie uuring kinnitas, et eelistatakse endaga sarnaseid isikuid nendele, kes ei ole meiega nii sarnased. See kehtis isegi kaksikute puhul,» sõnas uuringu juht Paola Bressan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles