Festival tõi õpetajad lahedale lavale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeval lõppenud õpetajate teatrifestivali «Sillad» lavastuste esikolmikus leidsid koha kolm viljandlaste lavatükki, ent ettevõtmisega oli põhjust rahul olla teistelgi osalejatel.


Viieteistkümne lühilavastuse hulgast otsustas žürii esikoha anda Viljandi maagümnaasiumi trupile, kes Silvia Soro käe all tõi lavale August Kitzbergi naljamängu «Vana vanaga, noor noorega...».



Teine koht läks Jakobsoni gümnaasiumile, kes esitas vilistlaste ja õpetajate mälestustel põhineva loo «Kõik kokku on elu lugu...», mille oli kokku seadnud Ave Alvre.



Kolmandat kohta jagasid Tartu Kroonuaia priitahtlik näitemänguselts ja Viljandi maagümnaasium. Taaralinlased esitasid Merle Karusoo draama «Küüdipoisid» ja kohalikud õpetajad tõid publiku ette kava «Liplapi aed», mille olid lavale seadnud Piret Sadam ja Külliki Asu.



Žüriisse kuulusid teatrikriitik Enn Siimer, Tallinna Õismäe gümnaasiumi arendusjuht Jaan Õispuu ja Ugala teatri repertuaarinõunik Gert Kark. Välja jagati ohtralt teisigi auhindu.



Enn Siimer ütles, et teemaks valitud «Mul meelen kuldne kodukotus» mõjutas truppide repertuaarivalikut.



«Kui varem on festivalile toodud palju lustimänge, siis seekord oli rõhk rahvuslikel, koduloolistel ja harivatel teemadel,» rääkis ta ning lisas, et see andis festivalile sobiva vaimsuse.



Eesti harrastusteatrite juht Kristiina Oomer tunnustas esikoha pälvinud lavastuse  stiilipuhtust. «Jandil ja jandil võib olla väga suur vahe,» sõnas ta.


Arutelul, mida Oomer juhtis, jäi kõlama soovitus kutsuda võimaluse korral lavastama professionaal.



Näitlejakutsega Silvia Soro, kes oli aidanud lavale maagümnaasiumi naljamängu, leidis, et  selle edu taga olid nii head näitlejatööd kui kogu trupi pühendumus. «Õpetajad näitasid üles väga palju initsiatiivi ja kohusetunnet,» nentis Soro.


Teatrifestivali pidas ta nakatava elurõõmuga ettevõtmiseks, kus õpetajad saavad endalt heita tavapärase range oleku ning luua ja lustida.



Korraldja Aili Kiin hindas tänavuse festivali kunstilist taset ühtlaselt kõrgeks, sest igast tükist leidis midagi harivat või elamuslikku. Taaskohtumise kõrval rõõmustas korraldajaid see, et oma õue all Abjas on sündinud uus õpetajate trupp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles