USA California ülikooli teadlased tegid tomatite geeniuuringu, mis paljastas, miks poes müüdavad tomatid on maitsetud.
Tomatite aretamine kena punase värvi eesmärgil rikub maitse
Uurijate sõnul rikub tomatite aretamine kena punase värvi saamiseks samas nende köögiviljade maitseomadusi, kirjutab The Telegraph.
Umbes 70 aastat on tomatiaretajad aretanud sorte, mille puhul viljade küpsemine toimuks ühtlaselt ning tomatitel oleks ilus punane värv, mis ostjatele silma jääks.
Teadlased tegid kindlaks, et aretamisprotsessis on saanud kahjustada geen, mis reguleerib fotosünteesi. Selle tõttu on ilusat punast värvi tomatites vähem suhkrut, muutes selle köögivilja vähem mahlasemaks ja magusamaks.
Nende tomatisortide puhul, millel küpsemine toimub ebaühtlaselt ning punane värv on varieeruv, on maitse mahlasem ja parem.
«Saime kindlad andmed, et teatud geen mõjutab tomati maitseomadusi. Seda teades saab aretada uusi sorte, millel on mahlane ja hea maitse säilinud,» selgitas uuringut juhtinud Ann Powell.