Hiina üliõpilased investeerivad õppemaksud aktsiatesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina üliõpilased
Hiina üliõpilased Foto: AFP / Scanpix

Hiina Hebei tehnikaülikool ei lase 440 üliõpilast lõpueksamitele, kuna nad on ülikoolile võlgu õppemaksu.

Ülikooli kinnitusel on üliõpilased neile ühtekokku 14 miljoni jüaani (19,6 miljonit krooni) eest õppemakse võlgu, vahendab China Daily.

Hebei tehnikaülikooli arvates investeerivad paljud üliõpilased õppemaksudeks mõeldud raha erinevate firmade aktsiatesse.

«Avastasime, et üliõpilased olid õppemaksuks mõeldud raha pannud panka intresse teenima, mängisid börsil või investeerisid eraäridesse,» lausus ülikooli pressiesindaja Qu Zhenguang.

Ta lisas, et üliõpilaste selline käitumine polnud juhuslik, vaid ettekavatsetud.

Üliõpilased viitasid vaesusele ja lisasid,  et investeeringutest saadav tulu aitab neil elada.

«Olen pärit maapiirkonnast ja minu kodukohas teenivad inimesed aastas ainult mõni tuhat jüaani,» sõnas kolmanda aasta arhitektuuriüliõpilane Liu Qingsong, kes 27 000 jüaani  (37 800 krooni) suuruse õppemaksu tasumata jätmise tõttu ei pääse eksamitele.

Üliõpilase sõnul teenib ta endale elatist ettekandjana ja teenib kuus 200 – 300 jüaani (280 – 420 krooni).

Hiina haridusametnikud, viidates möödunud aasta oktoobrikuu andmetele, laususid, et 2000 üliõpilast on jätnud õppemaksu tasumata ja ülikoolidele rohkem kui 50 miljonit jüaani (70 miljonit krooni) võlgu.

Kui algharidus on Hiinas kõigile kättesaadav, siis ülikoolihariduse kalliduse tõttu ei saa paljud noored kõrgharidust omandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles