Pildid: Zetod lõid kaasa Valga noorte loovuslaagris

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte loovuslaagrit väisasid ka Zetod
Noorte loovuslaagrit väisasid ka Zetod Foto: Ülla Tamm

Eile, 27. juuni õhtul said Valgamaal toimuva noorte loovuslaagri «Loomingu õun» osalejad ekslusiivse kogemuse osaliseks. Soontagal toimuvale laagriõhtule tulid esinema ja lõkke ümber juttu vestma setu etnogrupp Zetod.

Zetod kutsus Valgamaale esinema noorte ettevõtlikkusprogrammist Entrum välja kasvanud noortegrupi Young and Able liige Helena Hendrikson.

«Alguses kirjutasin neile, kuid nad ei vastanud. Siis helistasin ja Jalmar Vabarna ütles, et nad peaksid saama tulla küll, kuna neil on kord aastas plaanitud üks heategevuslik esinemine, kuid ta pidi teiste bändiliikmetega arutama. Ja siis kirjutas, et saavad tulla küll,» kirjeldas Hendrikson, kuidas tal õnnetus Zetod laagrisse laulma saada.

Zetod esitasid oma repertuaarist paljudele eestlastele tuttavaid lugusid nagu «Põdralaul», «Seto poisi’», «Pirko», «Kosjalugu», «Kirvõsupp», «Rikas ja vaene», «Naasevõtt» ja ka oma uusimat stuudisinglit, mida pole veel ühegi plaadi peal.

Nii mõnegi loo saatel sai ka tantsida ja õhtu lõpus ka kergotada. Laulude ja tantsude vahepeal rääkisid 9-aastase etnogrupi liikmed lugusid oma senisest tegevusest, setu tavadest ja vastasid laagriliste küsimustele.

Küsimuse peale, miks nad otsustasid just loovuslaagri noortele esinema tulla, tõi grupi eeslaulja Jalmar Vabarna välja, et oma tasuta kontserte annavad nad seal, kus nad tunnevad, et sellest kõige rohkem kasu võiks olla. Selline lõkke ümber toimunud kontsert oli nende enda jaoks ka esmakordne.

«Oleme 9 aastat tegutsenud ja nüüd oleme valmis niiviisi nagu tõelised vanad setu mehed lõkke ümber leelotama,» kommenteeris seda Vabarna. Suuremale publikule tulevad Zetod Valgamaal esinema 6. oktoobril Valka.

«Ma arvan, et ma räägin kõigi siinolijate eest olla, kui ütlen, et väga suur au on teid niiviisi siin kuulata. Kui ma enne väga Zetosid ei kuulanud, siis nüüd hakkan kindlasti ja mul on väga suur austus teie vastu,» võttis lõkkekontserti lõpus kogu esinemise kokku laagris osalenud Lauri Mei.

Teisipäeval Tõrvas alanud 3-päevase noorte loovuslaagri jooksul on osalejad saanud tutvuda fotograafia, kunsti ja luulega läbi erinevate töötubade, mida on juhendanud näiteks fotograaf Maris Savik ja luuletaja-kirjanik Veiko Beikals.

Täna pannakse kokku 9 lõuendist koosnev pilt, tehakse erinevaid luuleharjutusi ja fotolavastust.

Laagrit viib läbi Puka valla noored Eliise Nurmetu, Enelin Jürise ja Helena Hendriksoni noortegrupist Young and Able, mis kasvas välja Eesti Energia noorte ettevõtlikkusprogrammist Entrum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles