Von Krahli saabub surm juunis

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Death In June

Inglasest muusiku Douglas Pearce poolt juhitud ja eelmisel aastal oma kolmekümnendat juubelt tähistanud neofolk muusika rajaja Death in June esineb neljapäeval, 28. juunil klubis Von Krahl. Death In June'i soojendab erikavaga meie oma elektroonilise muusika veteran Forgotten Sunrise, kes sel aastal tähistas samuti juubelit, sedapuhku kahekümnendat.

DEATH IN JUNE

Inglasest muusiku Douglas Pearce’i poolt juhitud Death in June tähistas eelmisel aastal juubelituuriga oma kolmekümnendat tegutsemisaastat. Originaalis post-punki viljelenud ja aeg-ajalt industriaalmuusika äärealadel ekselnud Death in June’i peetakse ennekõike siiski üheks neofolk muusika rajajaks koos selliste artistidega nagu Current 93 ja Sol Invictus.

Death In June panid aastal 1981 vasakäärmusliku punkbändi Crisis varemeist kokku laulja/multiinstrumentalist Douglas P. ja bassimees Tony Wakeford (Sol Invictus, Current 93, Nurse With Wound jne.), nendega liitus trummar Patrick Leagas. Oma debüütesinemise tegi Death in June aasta hiljem, soojendades Nick Cave’i toonast bändi The Birthday Party.

Death in June'l ilmus 1983 aastal debüütalbum «The Guilty Have No Pride». Sellest hetkest alates on bändi kritiseeritud fašistliku imago adopteerimises ning süüdistused natsismis on jälitanud Douglas Pearce’i pea terve tema muusikukarjääri jooksul. Hoolimata eelnevast on Pearce varjamatult homoseksuaal ja oma loomingulise karjääri jooksul  on Death In June lisaks koostööle mitmete etniliste juutidega esinenud ka Israelis.

Peale «Burial» plaadi valmimist 1984 aastal lahkus bändist Wakeford, et luua Sol Invictus, ning peale järgmist plaati «Nada!», mis ilmus aastal 1985 lahkus Leagas, et luua band Sixth Comm. Pearce jäi Death In June ainuliikmeks. Alates 1986 aastal ilmunud duubelalbumist «The World That Summer» ongi Pearce Death In June’ga jätkanud üksi, olles abistatud selliste tuntud koostööpartnerite poolt nagu David Tibet (Current 93), Boyd Rice (NON) ja John Balance (Coil) – igaüks neist tervet peatükki väärt.  Elektroonilised, kraapivad helid ja sõjakad rütmid, mis olid iseloomulikud Death In June’i algusaastate loomingule, hakkasid samm-sammult ruumi andma õrnematele, õhulisematele helidele nagu albumitel «Brown Book» (1987), «The Wall Of Sacrifice» (1989) ja «But, What Ends When The Symbols Shatter?» (1992) kuulda võib. Viimatimainitul võtab võimust Pearce kauakestenud huvi traditsioonilise Euroopa folkmuusika vastu.

2010 aastal ilmus Death In June’i autobiograafiline raamat. Esialgu küll ainult itaalia keeles.

Eelmisel aastal tähistas Death In June oma kolmekümnendat sünnipäeva väikese juubelituuriga Euroopas täismüüdud saalidele.

FORGOTTEN SUNRISE

Paar nädalat tagasi oma kahekümnendat juubelit pidanud Forgotten Sunrise lubab sellel kontserdil tulla välja vaid konteksti sobivate ning tundega valitud lugudega. Esimest korda Forgotten Sunrise`i ajaloos tuleb ettekandmisele juba eelmisel sajandil loodud Forgotten Sunrise ´i elu esimene eestikeelne lugu «Raisk, ma ütlen!», mis on seni avaldatud vaid paaril kogumikplaadil. Selle laulu esitamisel on lavale kutsutud ka paar väga väärikat külalisesinejat, kes nad on jäägu esialgu saladuseks. Kogu Forgotten Sunrise `i 20 aastase tegevuse vältel on nende muusikasse alati põimunud ka folk ja etno, nüüd saab olema võimalus just sellele osale Forgotten Sunrise `i loomingust rõhk asetada. Suure tõenäosusega saab antud kontserdist üks ja ainus omalaadne etteaste bändi eksistentsis.

Uksed 20:00
Pilet 16€

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles