Tapjast sai minister

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitali Kalojev (paremal) vangistuses viibimise ajal
Vitali Kalojev (paremal) vangistuses viibimise ajal Foto: AFP / Scanpix

Aastal 2004 sõitis osseedist arhitekt Vitali Kalojev Šveitsi Klotenisse ja pussitas surnuks lennujuht Peter Nielseni tema naise ja laste ees.

Neli aastat hiljem on Kalojevist saanud Põhja-Osseetia Alaania vabariigi ehitusminister, kirjutab STT.

Juhtum sai alguse 2002. aastal, kui Vitali Kalojev kaotas lennuõnnetuses naise ja kaks last. Moskvast Barcelonasse teel olnud lennuk põrkas Šveitsis Bodeni järve kohal kokku  kullerfirma DHLi lennukiga.

Kümne kilomeetri kõrgusel juhtunud õnnetuses hukkus 71 inimest, kellest enamus sõitis Hispaaniasse puhkusele.

Lennuõnnetust uurinud komisjoni arvates oli juhtumi toimumise ajal lennujuhtimiskeskus alaehitatud ja kokkupõrkeohust hoiatav signaal välja lülitatud. Õnnetuse ajal oli lennujuhtimiskeskuses tööl Taani päritolu Peter Nielsen.

Siis Barcelonas arhitektina töötanud Kalojev oli üks esimesi, kes õnnetuspaigale saabus. Ta sai lennukivrakki nähes šoki.

Hiljem palkas Kalojev kaks eradetektiivi, tegemaks kindlaks, kes õnnetuse toimumise ajal Šveitsi õhuruumis tsiviillennuliiklust reguleeris. Kalojev sai teada, et siis vastutas selle eest Nielsen.

Osseet otsis taanlase üles ja tappis ta.

Šveitsi kohus määras Kalojevile kaheaastase vangistuse, mees vabanes möödunud aasta novembris.

Venemaale tagasi läinud Kalojevit tervitasid Naši noorteliikumise liikmed ja teda võeti vastu kui kangelast.

Neli aastat pärast veretööd nimetas Põhja-Osseetia Alaania vabariigi president Taimuraz Mamsurov 51-aastase Kalojevi selle riigi ehitusministriks.

«Olen saanud mitmeid tööpakkumisi. Lõpuks võtsin vastu ministritöö,» lausus endine tapja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles