Leonardo da Vinci portreed ohustab häving

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonardo da Vinci portree
Leonardo da Vinci portree Foto: Wikipedia.org

Itaalia kunstekspertide sõnul ohustab renessansikunstniku Leonardo da Vinci portreed hallituse ja muude kahjustuste tõttu hävimine.

Tegemist on maailmas ainsa Leonardo da Vinci portreega, mille kohta on teada, et see on kuulsa kunstniku enda tehtud, kirjutab Daily Mail.

Torinos Biblioteca Reale`is hoitavat teost peetakse nii haruldaseks, et seda on viimasel sajandil hoiukohast välja toodud vaid kolmel korral.

Da Vinci tegi endast punase kriidiga portree, kui ta oli 60-aastane ehk siis 1510. aastal. Teose suurus on 33 korda 21 sentimeetrit.

Konserveerijate sõnul võib olla keeruline selle portreejoonistuse esialgset hiilgust taastada.

«Peame kõik läbi mõtlema, enne kui me midagi sellega tegema hakkame,» sõnas konserveerija Jane Roberts.

1839. aastal sai kuulsa joonistuse omanikuks Savoia hertsog Carlo Alberto ning see teos oli kuninglikus raamatukogus ligi 100 aastat.

1929. aastal pandi see raamituna näitusele, kus sai päikesekahjustuse. Teos kahjustus oksüdatsiooni tõttu. Seda portreed sai näha ka 2006. ja 2011. aastal ning siis olid kahjustused süvenenud.

Itaalia restaureerimise ja konserveerimise instituudi juhi Maria Cristina Misti sõnul jätkavad nad uurimist, kas ja kuidas väärtuslikku portreed päästa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles