«Peeter Paani» autori maja on müügis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik James Matthew Barrie`le kuulunud maja Londonis
Kirjanik James Matthew Barrie`le kuulunud maja Londonis Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannias Londonis asuv maja, milles elas «Peeter Paani» autor, kirjanik James Matthew Barrie, on müügis.

Kensington Gardens pargi lähedal asuva kuu magamistoaga maja hind on 6,75 miljonit naela (155 miljonit krooni), kirjutab Yahoo news.

Väidetavalt valmis selles majas ka Barriele kuulust toonud «Peeter Paan».Kirjanik  olevat selle loomiseks saanud inspiratsiooni viielt poisilt, kes käisid mängima Kensington Gardens pargis.

Viktoriaanlik maja on 313 ruutmeetrit suur ning lisaks magamistubadele on seal ka kabinet, söögituba, köök ja kaks rõdu.

Maja müüva kinnisvarafirma Foxtons esindaja Will Pitt ütles, et  kirjanik Barrie endise kodu vastu on suur huvi.

«See maja on kinnisvaraturu hitt. See on unikaalne ja sellega seostuv mängib siin oamette rolli. Kes ei tahaks seista toas, kus oli Peeter Paan?» lisas Pitt.

Kinnisvarafirma esindaja jätkas, et maja müüki pannud isikud on seal säilitanud niipalju algupärast kui võimalik.

Esimest korda ilmus Barrie poolt välja mõeldud Peeter Paani tegelaskuju lugejate ette 1902. aastal raamatus  «The Little White Bird».

Kaks aastat hiljem lavastati «Peeter Paani» näidend , kus seiklesid juba sellised tegelased nagu Tinkerbell ja Captain Hook, kes on hiljem kuulsaks saanud mitmete näidendite, romaanide ja filmide kaudu.

Pärast mitmeid täiendusi ja lisandusi ilmus 1911. aastal Peeter Paani seiklustest kõnelev romaan «Peter and Wendy», mille hilisemad väljaanded kannavad pealkirja «Peter Pan and Wendy».  

Barriel polnud lapsi ja kirjaniku abielu oma naise Maryga lõppes 1909. aastal, mil tal tekkis suhe ühe naiskirjanikuga.

James Matthew Barrie sündis 9. mail 1860 Šotimaal Kirriemuiris ja suri 19. juunil 1937 Londonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles