WC-paber on keskkonnale ohtlikum kui Hummerid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hummer
Hummer Foto: SCANPIX

USA keskkonnakaitsjate sõnul hävitab WC-paberi tootmine keskkonda rohkem kui supermasinate Hummeritega ringikihutamine.

Kaitsjad jätkasid, et paberitootmise jaoks võetakse maha miljoneid puid, sealhulgas ka haruldasi vanu puid, kirjutab New York Times.

Kuigi tualettpaberitootjad suudavad kvaliteetset paberit valmistada ka vanapaberist, kasutatakse paberimassi hulgas ka puudest pärit materjali, et paber pehmem oleks.

«Puude kasutamine WC-paberi tootmisel hävitab keskkonda rohkem kui sõitmine Hummeritega, mis mõjutab globaalset kliimasoojenemist, » sõnas looduskaitsega tegelev USA teadlane Allen Hershkowitz.

USA on maailmas suurim  WC-paberi tootja, kuid sada protsenti vanapaberist toodetud tualettpaber moodustab WC-paberi toodangust vähem kui kaks protsenti.

USA keskkonnakaitsjate sõnul on nii Euroopa kui ka Lõuna-Ameerika elanikud WC-paberi suhtes vähem pirtsakad kui ameeriklased.

«Tualettpaberit kasutame vähem kui kolm sekundit, kuid selle tootmisest tekkivad ökoloogilised tagajärjed on kohutavad. Tulevased põlvekonnad ei anna meile seda andeks,» lisas Hershkowitz.

Teadlase sõnul on Hollywood tualettpaberi kasutamisel hakanud eeskuju näitama. 22. veebruaril toimunud Ameerika filmiakadeemia auhindade Oscarite jagamise gala ajaks oli Los Angelese Kodaki teatri tualetid varustatud ainult vanapaberist valmistatud WC-paberiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles