Skandaal Hiina pronkskujude ümber jätkub

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jänest kujutav pronksskulptuur
Jänest kujutav pronksskulptuur Foto: AFP / Scanpix

Skandaal Hiina päritolu pronkskujude ümber jätkub, kuna üks hiinlasest antiigikollektsionäär teatas, et ostis möödunud nädalal Christie`s oksjonimaja oksjonilt kaks kuju.

Kollektsionäär teatas samas, et ta ei kavatse nende eest maksta, kuna need kujud kuuluvad Hiina kultuuripärandi hulka, kirjutab AFP.

Roti ja jänese päid kujutavad pronksist kujud müüdi möödunud nädalal 16 miljoni euro (250 miljoni krooni) eest.

Need kujud kuulusid möödunud aasta suvel surnud moelooja Yves Saint Laurenti kunstikollektsiooni.

Hiina püüdis neid kujusid iga hinna eest tagasi saada. Ärimees Cai Mingchao ja Hiina kunstiväärtuste fondi juht Niu Xianfeng mõtlesid välja plaani oksjoni saboteerimiseks.

Hiina nõudis, et Christie`s oksjonimaja nimetatud kujud tagastaks, väidetavalt varastati need Pekingis asuvast paleest 1860. aastatel.  

Cai Mingchao on tuntud kunstikollektsionäär. Ta sai maailmakuulsaks 2006. aastal, kui ta maksis Sotheby oksjonimaja oksjonil olnud Mingi dünastia ajast pärit Buda kuju eest 12 miljonit eurot (187 miljonit krooni).

Christie`s oksjonimaja ei soovinud kahe pronkskujuga seotut kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles