Suri kuulus Galapagose hiigelkilpkonn George

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galapagose hiigelkilpkonn George
Galapagose hiigelkilpkonn George Foto: SCANPIX

Suri viimane Galapagose hiigelkilpkonnade Geochelone abigdoni liiki kuulunud kilpkonn, kes kandis nime Üksildane George.

Umbes 100 aasta vanuse kilpkonna leidis eile surnuna ta hooldaja Fausto Llerena, edastab The Telegraph.

Hiigelkilpkonnal ei olnud järglasi.

Kuna tegemist oli haruldase kilpkonnaga, siis Ecuadorile kuuluva Galapagose saarte looduskaitseala kilpkonnaasjatundjad teevad Georgile lahkamise, et ta surma põhjus välja selgitada.

George´ist sai kuulsus, kui ta 1972. aastal leiti. Teadlased tegid siis kindlaks, et ta on Pinta saare kilpkonnade alamliigi Geochelone nigra abingdoni viimane teadaolev liige.

Sellest kilpkonnast sai Ecuadorile kuuluvate Galapagose saarte sümbol. Seda ebatavalist kilpkonna käis aastas uudistamas umbes 180 000 inimest.

«Pühapäeva hommikul läks ta hooldaja teada vaatama ning leidis eest ta liikumatu keha. Üks elutsükkel sai otsa,» teatas Galapagose rahvuspargi juht Edwin Naula.

Galapagose hiigelkilpkonnad olid üks neist liikidest, mille 19. sajandi kuulus Briti loodusteadlane Charles Darwin võttis aluseks oma evolutsiooniteooria loomisel.

Naula lisas, et George plaanitakse balsameerida, et ta ikka Galapagose rahvuspargis näha oleks.

Alates 1993. aastast püüdsid teadlased seda kilpkonna paarituma panna ning lõpuks see ka õnnetus. Kahjuks ei koorunud munadest eluvõimelisi järglasi.

Galapagose saartel elab nüüdisajal umbes 20 000 suurt kilpkonna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles