Ökomaja annab võimaluse tunda end teona

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ökomaja annab võimaluse tunda end teona
Ökomaja annab võimaluse tunda end teona Foto: SCANPIX

Rootsi läänerannikul looduskaunis kohas olev ökomaja Hus-1 on nii väike, et selle saab kerge vaevaga sõna otseses mõttes autole panna ning teise kohta viia.

Puidust kergehitise tegi Skandinaavias tuntud arhitekt ja puusepp Torsten Ottesjö, kirjutab Daily Mail.

Arhitektisõnul lõi ta elamu, mis sobib keskkonda ilma, et see liiga palju tähelepanu ärataks.

«Väikemajad on energiasäästlikud ning keskkonnasõbralikud. Ka kulub nende ehitamiseks vähem materjali ning selle tõttu on nad odavamad,» selgitas Ottesjö.

Ka on neid lihtne kütta ning puhastada.

Arhitekti sõnul on Hus-1 pikk ja kitsas, andes sellel elavatele inimestele teo tunde.

«Väikseid ja kergeid maju on võimalik ühest kohast teise transportida. Maju saab teise kohta toimetada neid osadeks võtmata,» selgitas Ottesjö.

Hus-1 mahub aastaringselt elama kaks inimest. Selles ehitises on köök, magamispaik, sööginurk ja kõik muu vajalik. Ainus, mis puudub, on WC. Selleks on maja juures välikäimla.

Maja ehitusmaterjalid on sellise, mis peavad hästi vastu tuulele ja veele. Samas võib maja ohustada niiskus. Kuid ka see probleem on lahendatav – pikas ja kitsas majas saab tuuletõmbuse teha.

Majas olev mööbel on spartalik ning sobib sinna hästi.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles