Venezuela nõuab Saksamaalt tagasi 35-tonnist kivi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela nõuab Saksamaalt tagasi 35-tonnist kivi
Venezuela nõuab Saksamaalt tagasi 35-tonnist kivi Foto: SCANPIX

Venezuela nõuab Saksamaalt tagasi 35-tonnist kivi, mis kuuluvat Lõuna-Ameerika põlishõimule.

Indiaanlaste sõnul on nende «vanaema» röövimine kaasa toonud rea looduskatastroofe, kirjutab The Telegraph.

Massiivne punakat tooni kivi on Saksamaal Berliini skulptuuride pargis. Saksa kunstnik Wolfgang von Schwarzenfeld tõi selle Venezuela Canaima rahvuspargist 1997. aastal.

Kohaliku Pemoni indiaanihõimu sõnul on kivi äraviimine toonud kaasa põua, haigused ja mudalaviinid, milles on hukkunud 20 000 inimest.

Pemoni hõimuliikmed kasutavad selle kivi kohta nimetust vanaema Kueka. Legendi kohaselt on selles kivis armastajapaari naisliige, kes keelatud suhte tõttu kiviks muutus.

Kohalike kinnitusel viis sakslane kivi kaasa ebaseaduslikult.

«Von Schwarzenfeld kasutas relvastatud isikute abi ning meie kartsime neid. Nad kasutasid jõudu, et jalge alla tallata meie kultuuripärand ja esivanematelt saadud teadmised,» sõnas Pemoni hõimu aktivist Melchor Flores.

Venezuela kultuuripärandi instituut võttis Pemoni hõimu probleemi käsile. Instituut esitas Venezuela välisministeeriumile ametliku palve, et see nõuaks kivi Saksamaalt tagasi.

Kunstnik Von Schwarzenfeldi sõnul oli Pemoni hõim kivi äraviimisega nõus ning tal olevat isegi selleks kirjalik luba.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles