Maailma suurimaid närilised elavad keset Rio de Janeirot

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapibaara (Hydrochoerus hydrochaeris)
Kapibaara (Hydrochoerus hydrochaeris) Foto: Wikipedia.org

Maailma suurimateks närilisteks peetavad kapibaarad (Hydroshaerus hydrochaeis) elavad Brasiilias keset Rio de Janeiro linna.

Kapibaarad leidsid endale elukoha ühest selle suurlinna luksusrajoonist, kirjutab mtv3.fi.

Rio Barra de Tijuca piirkonnas on kallid kortermajad, mis upuvad rohelusse. Seal asub ka vaikne Marapendi kanal. Sellel rohealal elab mitmeid loomi ning nende seas ka kapibaarasid.

Kuid möödunud aasta lõpul leiti Rio de Janeirost tapetud kapibaara. Pärast seda juhtumit hakkasid luksuskorterite elanikud nende pargis elavaid kapibaarasid kaitsma.

Soovijad saavad kuulsate närilistega tutvuda iga nädala kolmapäeval, kui nende loomade juurde tehakse ekskursioone.

Tuletõrje viis varem mõned kapibaarad ära loomaaeda, kuid kuna nendega ei ole enam probleeme olnud, siis ülejäänud jäeti Tijucasse elama.

Kapibaarad on kohalikega harjunud ning lubavad end isegi sööta.

Kapibaara on maailma suurim näriline. Ta on maismaaloom, ent ka suurepärane ujuja ning võimeline isegi sukelduma, jäädes vee alla kuni 5 minutiks.

Kapibaarad elavad harilikult karjadena, mida juhib domineeriv isasloom, kes märgistab territooriumi oma nina kohal paiknevate lõhnanäärmete eritisega.

Kari koosneb harilikult ühest või kahest emasloomast, mõnest alluvast isasest ja erinevast arvust poegadest.

Kapibaara toitub eranditult taimsest toidust.

Kapibaarad on tavaliselt 100 – 130 sentimeetrit pikad ja 50 – 60 sentimeetrit kõrged. Isasloomad kaaluvad 35 – 64 kilogrammi ja emasloomad 37 – 66 kilogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles