Neonatsid plaanivad Neljanda Riigi rajamist?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neonatsid plaanivad Neljanda Riigi rajamist?
Neonatsid plaanivad Neljanda Riigi rajamist? Foto: AP / Scanpix

Neonatside ridadesse kuulunud isiku sõnul plaanivad Saksamaa neonatsid Neljanda Riigi rajamist.

Endise neonatsi Uwe Luthardti arvates puhub neonatsidele uut tuult tiibadesse praegune majanduslangus ning nad võrdlevad praegust aega ajaga enne Hitleri võimuletulekut, kirjutab news.com.au.

«Ka 1920. aastatel olid sakslased rahvana meeleheitel. Nad nägid Adolf Hitleris ja natsides oma päästjaid,»selgitas mees.

Luthardti sõnul soovivad neonatsid natsi-Saksmaa taastamist ja neid aitavad rahaliselt Lõuna-Ameerikas elavad endised natsid või nende järeltulijad.

«Nende unistuseks on Kolmanda Riigi taastamine ehk Neljanda Riigi loomine. Juba on võetud kasutusele plakatid: välismaalased välja, siis jätkub sakslastele tööd,» lausus endine neonats.

Uwe Luthardti kinnitusel on neonatsidel suuri relvaladusid, nad on võtnud kasutusele natsi-Saksamaa tervitusvormelid, hüüdlaused ja laulud ning eitavad avalikult holokausti toimumist.

Luthardti sõnul astus ta neonatside ridadest välja pärast seda, kui hakati korraldama vähemusse kuuluvate isikute vastaseid rünnakuid.

Saksa politsei andmetel oli möödunud aastal rekordarv selliseid rünnakuid.

«Neonatside ridadest ei lahkuta niisama ja need, kes seda teinud on, leiavad end lõpuks haiglast intensiivosakonnast. Selle pärast kardan ma oma elu pärast,» lausus Luthardt.

Mehe sõnul ei tundunud ta ühel hetkel end neonatside seas hästi.

«Neonatside ridadesse kuulujad on läbikukkujad: nad on madala haridustasemega, nad on kooli pooleli jätnud, tarbivad liigselt alkoholi. Väga vähestel ei ole olnud tegemist politseiga. Lisaks on mõned neist ka vangis istunud,» nentis sakslane.

Kolmas Riik ehk Kolmas Reich (saksa keeles Drittes Reich) oli Saksamaa kujundlik nimetus aastatel 1933–1945, kui riiki valitses Adolf Hitleri juhitud natsionaalsotsialistlik diktatuur.

Kolmas Riik tähistas natsionaalsotsialistliku mõtteviisi kohaselt riiki, mille eelkäijad olid Püha Saksa-Rooma Keisririik (843–1806 kui Esimene Riik) ja Saksa keisririik (1871–1918 kui Teine Riik).

Kolmas Riik pidi pärast Weimari Vabariigi lõppu 1933. aastal hakkama tähistama Saksamaa hiilguse taassündi. Mõiste võttis esimesena kasutusele Arthur Moeller van den Bruck oma 1922. aastal ilmunud raamatu pealkirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles