Galerii: Eesti klaasikunst tähistas 75. sünnipäeva

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti professionaalne klaasikunst tähistas tänavu oma 75. juubelit Tallinna Kunstihoones avatud suuremahulise ja installatiivse klaasikunsti näitusega «Suur haprus».

Näitusel on väljas ka Euroopa kultuuripealinna ühe tähtsündmuse - klaasimaailma jaoks loodud klaasist muusikainstrumendid.

Suuremahulise klaasinäituse põhiosa koosneb spetsiaalselt näitusele loodud sarjadest ning installatsioonidest. Samas esitletakse uuesti ka parimaid ja olulisimaid töid ning projekte, mis viimastel aastatel on loodud, nende hulgas Euroopa kultuuripealinna programmi kuulunud Klaasimaailma.

Klaasimaailm on üks projektidest, mida Kultuurikatel Euroopa kultuuripealinna aasta järgselt rahvusvahelisel tasemel edasi arendab. Vaata lähemalt siit.

Lisaks materjali endasse sissekirjutatud haprusele on kunstnike poolt käsitlusele tulevad teemad nt. keskkonna (Mare Saare, Ivo Lill), tsivilisatsiooni (Rait Prääts), inimhinge (Kai Kiudsoo-Värv, Kati Kerstna) haprusest; või riigikorra ja arhitektuuri hapraksosutumisest aja ees (Tiina Sarapu, Helena Kreem) - teemad, mida kunstnikud edastavad hapruse võrdkujuks oleva materjaliga.

Klaasi eksponeeritakse väga erinevalt - selle igapäevases, pingelises ja vastuolulises hapruses, millega kunstnikud ise päevast-päeva silmitsi seisavad,  rääkides materjali kaudu ja selle iseloomulikuma omaduse abil neile kordaminevatel teemadel.

13. juunil alates kell 18 tähistab «Suur haprus» klaasikunsti juubelit erisündmusega.

Alustuseks esinevad Tiina Sarapu ja Eili Soone ettekandega Eesti klaasikunstist, peale toosti saab aga näha Riho ja Henri Hüti tantsuetendust «Sfääri saared». 

Näitusel musitseerivad Peeter Klaas ja Incsientia Beata (viola da gamba) ning kella 20st toimub avalik klaasipuhumine vabadus õhus.

Näitusel esinevad kunstnikud tutvustavad publikule näitust ja oma teoseid iganädalastel ringkäikudel alates 20. juunist. Täpsem ringkäikude kava jooksvalt Facebookis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles