Hiina: pronksist rotti ja jänest müüdi ebaseaduslikult

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisis müüdi oksjonil Hiinas Pekingis asuvast  keiser Qianlongi suvepaleest pärit skulptuure. Fotol rotti kujutav skulptuur
Pariisis müüdi oksjonil Hiinas Pekingis asuvast keiser Qianlongi suvepaleest pärit skulptuure. Fotol rotti kujutav skulptuur Foto: AFP / Scanpix

Hiina mõistis hukka, et Prantsusmaal Pariisis toimunud oksjoni, kus olid enampakkumisel kaks Hiinast pärit skulptuuri.

Hiina ametivõimude sõnul varstati pronksist roti ja jänese pea 150 aastat tagasi Pekingis asuvast paleest, kirjutab BBC.

Nüüd müüdi need kaks kuju oksjonil 31 miljoni euro (484 miljoni krooni) eest.

«Pronksist rott ja jänes pandi müüki ebaseaduslikult,» nentisid Hiina ametivõimud.

Pronksist kujud kuulusid moekunstnik Yves Saint Laurent`i kunstikollektsiooni.

Hiinlaste kinnitusel pärinesid need kaks kuju Pekingis asuva Vana suvepalee kollektsioonist ning olid osa Hiina kalendri 12 loomaringist. Kujud viisid paleest kaasa Briti ja Prantsuse sõdurid 1860. aastal Teise oopiumisõja ajal.

Kujud esindasid Hiina sodiaaki ning ehtisid keiser Qianlongi auks ehitatud purskaevu.

Hiina võimudel õnnestus veel viie kuju asukoht kindlaks teha ja tagasi saada. Praegu on need Pekingis asuvas ajaloomuuseumis näitusel.

Hiina soovis, et Christie`s oksjonimaja need kaks skulptuuri oksjonilt eemaldaks, kuid seda ei tehtud.

«Hiina kultuuripärandi välja viimine ja välismaal müümine on keelatud. Oksjonimaja peab sellise tegevuse eest vastutust kandma. Hiina kultuuripärandi  vastutustundetu müümine solvab hiinlasi sügavalt,» sõnas Hiina esindaja.

Christie`s oksjonimaja esindaja sõnul on nad Hiina sellises suhtumises pettunud.

«Meie oksjoni kaudu jõudsid need väärtuslikud teosed väga headesse kätesse. Need on osa maailmakunstist,» lisas oksjonimaja esindaja.

Ta lisas, et edaspidi on nad valmis Hiinaga läbirääkimisi pidama ja kompromissile jõudma.

«Skulptuuriskandaali» teemal võttis sõna ka kuulus Hongkongi päritolu näitleja Jackie Chan.

«See on tõesti häbiväärne, et oksjonil müüakse varastatud asju. Nende rahvuste esindajad, kes kujud Hiinast välja viisid, võib varasteks tembeldada,» sõnas Chan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles