Indiaanlannade ja ameeriklannade lapsed saavad väga erinevat rinnapiima

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imetamine.
Imetamine. Foto: SCANPIX

Lõuna-Ameerikas Amazonase jõgikonnas elavate indiaani naiste ja USA naiste rinnapiima võrdlus näitas, kui erinevat piima nende lapsed saavad.

Indiaanlannade rinnapiimas on rohkelt kasulikke rasvhappeid ja vähe mittekasulikke rasvhappeid, kirjutab Helsingin Sanomat.

USA naiste rinnapiimas on vastupidi.

California ja Pittsburghi ülikooli uuringus võrreldi tsimane indiaanlaste ja USAs Cincinnatis elavate emade rinnapiima omega-3 ja omega-6 rasvhapete suhet.

Omega-3 rasvhapped on niinimetatud head rasvhapped ja neid on vaja eriti lapse aju arenguks kahel esimesel eluaastal.

Omega-6 rasvhapet aga seostatakse ülekaalulisusega, põletike tekke ja südamehaigustega.

Emapiimas leiduvad omega-3 ja omega-6 rasvhapete suhe näitab ema toiduvalikut.

Uuringu tulemused näitasid, et tsimane indiaanlannade rinnapiima DHA ehk dokosaheksaeenhappe tase oli 400 protsendi võrra kõrgem kui ameeriklannadel. DHA kuulub omega-3 rasvhapete hulka.

Omega-6 rasvhapete hulka kuuluva linoliinhappe tase oli tsimane indiaanlanndel 84 protsendi ja transrasvade tase 260 protsendi võrra madalam kui ameeriklannadel.

«Kuigi tsimaned elavad vaesuses, on nende rinnapiimas olevad rasvhapped lapse tervise seisukohalt palju tervislikumad kui ameeriklannadel,» sõnas uurija Melanie Martin.

Martini sõnul sõltub see indiaanlaste toidust, mis enamasti koosneb taimedest, kalast ja riisist.

Uurijate sõnul tuleks rinnapiima asendajate tootmisel võtta aluseks mitte lääneriikide rinnapiima koostis, vaid tsimanide ja teiste põliselanike hulka kuuluvate hõimude naiste rinnapiimakoostis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles