Alcatrazi kuulsast vanglapõgenemisest möödus 50 aastat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alcatrazi saare vanglast põgenenud Frank Lee Morris, Clarence Anglin and John Anglin (vasakult alates)noorena ning millisena nad vanemas eas välja näha võivad
Alcatrazi saare vanglast põgenenud Frank Lee Morris, Clarence Anglin and John Anglin (vasakult alates)noorena ning millisena nad vanemas eas välja näha võivad Foto: SCANPIX

USAs San Francisco lahes asuva Alcatrazi saare vanglast põgenes 11. juunil 1962. aastal kolm meest.

Eile möödus sellest kuulsast põgenemisest 50 aastat, kuid siiani ei ole seda lahendatud, edastab AP.

Alcatrazist põgenesid pangaröövlid Frank Lee Morris ning vennad Clarence ja John Anglin.

Kolmik kaevas lusikatega tunnelid, mille kaudu nad vanglast välja pääsesid. Nad lahkusid saarelt käepärasest materjalist tehtud veesõidukil, mille abil lootsid mandrile pääseda.

Kuigi pärast nende põgenemist käivitati laiaulatuslikud otsingud, ei leitud neid kunagi. Arvatakse, et nad hukkusid kas San Francisco lahes või avamerel.

Meeste põgenemise kohta on liikvel palju teooriaid. Osa on veendunud, et mehed jäid ellu ning elavad nüüd üle 80-aastaste vabade meestena siiani.

Veel on välja pakutud, et vennad mõrvasid Morrise ja pääsesid ise põgenema ning ka seda, et maffia aitas neid.

Poolsada aastat hiljem on Michael Dyke ainus USA politseinik, kes seda juhtumit veel uurib.

Tal on neli suurt kastitäit dokumente ja 12 gigabaiti Alcatrazi põgenemisega seotud materjali.

Dyke arvab, et kolmest vangist kaks jäid põgenemisel ellu.

«On üsna tõenäoline, et keegi neist ellu jäi. Ma ei saa seda veel tõendada, tegelikult ei saa sellest ka rääkida,» sõnas Dyke.

Kui Alcatrazi põgenikud elus on, siis nende kohta käiv tagaotsimisorder kehtib ka siis, kui nad on 100- aastased ja üle selle.

Nüüdisajal on Alcatrazi vangla populaarne vaatamisväärsus.

Alcatrazi saar asub San Francisco lahes San Franciscost 2,4 kilomeetri kaugusel. Hüüdnime The Rock kandval saarel on majakas ning esmalt oli seal sõjaväevangla. 1933 – 1963 oli seal tavaline vangla.

Alates 1986. aastast on Alactrazi saar USA rahvusvaatamisväärsuste nimekirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles