Religiooniajaloolane: Torino surilina on üks 40 võltsingust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Religiooniajaloolane: Torino surilina on üks 40 võltsingust
Religiooniajaloolane: Torino surilina on üks 40 võltsingust Foto: SCANPIX

Itaalia religiooniajaloolase sõnul on Torino surilinana tuntud kangapala, millel väidetavalt on risti löödud Jeesuse kujutis, üks 40 keskajal Euroopas olnud võltsingust.

Seni on arvatud, et Torino surilina on originaalne lina, millesse Jeesus võidi keerata ning seda on vaid üks eksemplar, edastab Daily Mail.

Ajaloolase Antonio Lombattini sõnul on Torino katedraalis olev surilina pärit Türgist, kus see valmis umbes 1300 aastat pärast Jeesuse risti löömist.

Parma ülikoolis ajaloolasena töötav Lombattini väite aluseks on 19. sajandi Prantsuse ajaloolase ülestähendused.

«Torino surilina on üks mitmest, mis keskajal Euroopas ringi liikusid. Neid niinimetatud surilinu oli umbes 40,» teatas Lombattini.

Itaallase andmetel hävines enamik surilinu Prantsuse revolutsiooni ajal. Osadel surilinadel oli  kujutatud inimkeha pilte, osadel verejälgi ja osad olid lihtsalt linased kangatükid.

Lombattini andmetel sai Torino surilina oma valdusse Prantsuse rüütel Geoffrey de Charny 1346. aastal, kui ta oli ristiretkel Türgis Smyrnas.

Geoffrey de Charny ei osalenud pärast Smyrnat Jeruusalemma tehtud ristiretkel ning selle tõttu kingiti talle Smyrna ristiretke eest see surilina kingituseks.

De Charny perekond on seega esimene, kelle käes on Torino surilina olnud.

Katoliku kirik ei ole kunagi Torino surilina autentsust kahtluse alla seadnud.

Teadlased on mitmel korral saanud võimaluse Torino surilina uurida, kuid üksmeelele ei ole jõutud.

Oxfordi ülikoolis 1988. aastal tehtud süsinikmeetodil uurimine näitas, et Torino surilina on valmistatud millalgi ajavahemikus 1260 – 1390.

Torino surilina on väidetavalt Jeesuse surnukeha katmiseks kasutatud lina, millele on negatiivis inimkujutis. Surilina mõõtmed on 4,36 meetrit korda 1, 10 meetrit.

Surilinal olev kujutis on röntgenlik ehk luustik on kergelt näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles