Uuring: stressirikka töö puhul tasub sportida hommikuti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: stressirikka töö puhul tasub sportida hommikuti
Uuring: stressirikka töö puhul tasub sportida hommikuti Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul on stressirikka töö puhul kasulikum sporti teha hommikuti.

Põhjus selles, et inimesed on hommikul erksamad, kuid õhtune vaimne väsimus võib aeglustada füüsilist liikumist ning treening ei ole nii efektiivne, kirjutab Sciencedaily.com.

«Stressi tekitava töö puhul on kõige parem sportida hommikul, enne tööpäeva algust, sest siis ollakse puhanud,» selgitasid uurijad.

Uuring näitas, et vaimselt ja emotsionaalselt kurnatud inimestel tekkis õhtupoolikul sportides kiiresti väsimus.

«Väsimus  ei mõjuta niivõrd teatud lihasgruppe, kuivõrd üldist füüsilist pingutust. Kui pidevalt sporditakse vaimselt üleväsinuna, siis selle tagajärjel võib tekkida kroonilise väsimuse sündroom,» selgitas uuringus osalenud Samuele Marcora.

Kroonilise väsimuse sündroomiga inimestel on energiapuudus ja nad tunnevad, et aju  ja keha ei tööta korralikult.

Teadlased rõhutasid siiski, et igasugune kehaline liikumine tuleb kasuks.

«Inimesed, kes on harjunud õhtul treenima, ei tohiks oma harjumusi järsult muuta. Enamik harrastussportlastest treenib mõõduka koormusega, mis annab kehale heaks  funktsioneerimiseks vajaliku koormuse,» selgitas uurija Marcora.

Teadlased lasid 16 vabatahtlikul katsealusel sõita jalgrattaga, kui nende vaim oli värske ja puhanud ning sama korrati pärast 90 minuti pikkust vaimselt pingelist tööd.

Uuring näitas, et vaimselt väsinud katsealused lõpetasid sportiku tegevuse tavapärasest varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles